Węzły miłosne

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 85 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 30
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Węzły miłosne to taka uproszczona forma faworków. Nie ma tutaj nic skomplikowanego. Węzły nie są chrupiące, ale mimo wszystko coś w nich jest faworkowego :) Idealnie pasują do herbaty (lub kawy, jak ktoś woli) albo można się nimi zajadac tak po prostu. Na niedzielę fajny przepis :)

Węzły miłosne
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Pół funta mąki, 5 żółtek, 1/4 funta pudru, skórka starta z całej cytryny i trochę śmietanki lub mleka -dobrze wyrobić i postawić w ciepłem miejscu na godzinę. Następnie rozwałkować na 1/2 cala grubości, pokrajać w pasy na 2 palce szerokości, wiązać węzły, które wrzucać w gorący tłuszcz wołowy lub wieprzowy.Rumiane wyjmować na bibułę, a gdy osiakną z tłuszczu posypać cukrem z wanilią.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AK
Agnieszka Klimowicz
Bardzo fajny nie skomplikowany przepis...muszę wypróbować...
Awatar
Lena Gryszko
Koniecznie
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.