Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Co to są papatacze? :) Drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami <3 Nic mi dzisiaj więcej do szczęścia nie potrzeba!
Ciasto drożdżowe robimy tak samo jak tutaj
![](/img/containers/pliki/przepisy/papatacze/241ee80cba3a68d30e08c7ef8bc54541.jpg/85ece3af3c05ef985b4c690401804c65.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/papatacze/adff4bef1c45028b38b624729c93f203.jpg/e3ff913a23954547f8801abe673ff07b.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/papatacze/b6abec21270fb2c105b568d850521bb0.jpg/4f366a1a6ac6954604c227fb7a2b6fdc.webp)
Papatacze
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Ciastka te urządzają się z tego samego ciasta następującym sposobem: wziąść kawałek ciasta, rozwałkować na stolnicy na cienki placek, posmarować sklarowanem masłem, posypać czarnemi rodzenkami zmieszanymi z cukrem i cynamonem. Zwinąć placek szczelnie w trąbkę i krajać z niego kawałki na 2 palce szerokie, które układać na blasze, posmarować jajkiem, posypać cukrem z cynamonem i wstawić do pieca.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.