![](/img/containers/pliki/przepisy/nalesniki-z-sosem-pomaranczowym/d11c6e9a2741b09b990cc62702d12850.jpg/39ced93944d2e0897e482bb97c810f74.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Naleśniki z jednej strony lekko chrupiące, z drugiej strony bardzo orzeźwiające i przyjemne. Lubię takie, a Wy? :)
Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj a poniżej dokładnie opisuję jak przygotować sos pomarańczowy.
![](/img/containers/pliki/przepisy/nalesniki-z-sosem-pomaranczowym/957ae16fa02003b5bab22233191c496a.jpg/7eba9e38e6056bd4a2b485b7bdfecca7.webp)
Składniki
Przygotowanie
Skórkę z całej pomarańczy otrzeć o kawałek cukru, potem pomarańczę przekrajać i sok z niej wycisnąć na talerz głęboki, włożyć ów kawałek cukru i jeszcze 2 łyżki cukru miałkiego, wcisnąć sok z całej cytryny, wlać łyżkę sklarowanego masła i duży kieliszek koniaku i wszystko to razem dobrze wymieszać. Upiec naleśniki zwyczajne lub francuskie, na każdy z tych naleśników włożyć kawałek surowego masła wielkości orzecha, wlać łyżkę powyższego sosu pomarańczowego, zwinąć w trójkąt i ułożyć jeden obok drugiego na półmisku, potem je wstawić na 10 minut do pieca, w wyjąwszy posypać cukrem i podać zaraz na stół. W ten sposób przyrządzone naleśniki są wyborne, daleko smaczniejsze jak nakładane marmoladą.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.