![](/img/containers/pliki/przepisy/nalesniki-z-cukrem-cynamonowym/a7814cf4c5de21a7a9f31a971c729531.jpg/7d0ac40eb9a5e56c1349a26929489f75.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Ach te naleśniki! Nic nie poradzę na to, że mam do nich słabość. Na szczęście Bartek również je lubi :) Proste, szybkie i smaczne. Naleśniki są idealnym rozwiązaniem na śniadanie, drugie śniadanie, deser, podwieczorek, kolację - zawsze <3
![](/img/containers/pliki/przepisy/nalesniki-z-cukrem-cynamonowym/39d2f367311107df2ed33d23b271cd6d.jpg/67cdef2414138bb52dc729ebbb3e98a6.webp)
Oto naleśniki w najprostszym, ale nie w nudnym wydaniu. Cukier i cynamon dobrze ze sobą współgrają. Poniżej zamieszczam oryginalny przepis z 1871r.
Składniki
Przygotowanie
Pięć żółtek rozbić z łyżką klarowanego zimnego masła, kwaterką mąki i trochą soli, rozbijając, rozprowadzić tę massę mlekiem, którego powinno być pół kwarty polskie, aż wszystko mleko wyjdzie, gdyż ciasto powinno być rzadkie i lejące się. W ostatniej chwili, gdy już się naleśniki mają piec, ubić białka od jaj na pianę, wymieszać z massą, rozgrzać patelnię na ogniu, posmarować ją klarownem masłem piórkiem do tego przeznaczonem i polać massą z garnka, obracając patelnię na wszystkie strony, aby wszędzie ciasto było rozciągnięte; trzeba to robić bardzo szybko: potrzymać patelnię na mocnym ogniu chwilkę a skoro się naleśnik upiecze, okrążyć go nożem i przewrócić na talerz głęboki odwrócony. Gdy się wszystka massa wypiecze, składać w trójkąt lub podługowato, przyrumienić z obu stron na klarownem maśle i podać obsypane cukrem i cynamonem.”
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.