![](/img/containers/pliki/przepisy/kaszka-manna/ae69bee92d169cc49144776c009cda6e.jpg/e1e27d2e05524c91496f1112eca03a28.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Smak dzieciństwa :-) Przyznajcie się, kiedy ostatni raz sprawiliście sobie dobrą kaszkę manną? Uwielbiam <3
![](/img/containers/pliki/przepisy/kaszka-manna/97b5cd13b57c835a0155f17db4ae1477.jpg/587d85302b4eb38993e769f70dc989f9.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/kaszka-manna/996c05cc21694300933b69750d806bc6.jpg/d5a6022b38a433a8ec4eebbbac0a2d99.webp)
Kaszka manna
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Na 2 kwarty wody wrzącej wsypać kwaterkę kaszki, dodać mały kawałek cynamonu, szczyptę soli, rozgotować, a gdyby się okazało za gęstą, rozprowadzić wodą. Oddzielnie w garnuszku rozbić 3 żółtka z kilkoma łyżkami zupy przestudzonej, wlać w wazę, cynamon wyjąć a kto lubi może zupę nieco osłodzić. Zupę tę można również gotować na mleku.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.