Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Znam takie osoby, które w kuchni niewiele potrafią zrobić ale ich popisowym daniem są właśnie naleśniki. Osobiście uważam, że zrobienie dobrych, cieniutkich i smacznych naleśników jest naprawdę sztuką i nie każdemu z marszu to się udaje. Jak w każdej recepturze ważne są nie tylko dobre składniki ale też i odpowiednie proporcje.
W internecie znajdziesz setki tysięcy przepisów na naleśniki. Jedni doradzają robić je na samym mleku, inni tylko na wodzie. Są też tacy którzy lubią dodać wody gazowanej – bo dzięki temu ciasto naleśnikowe z jednej strony jest pulchniejsze, a z drugiej strony delikatniejsze. Rozważania toczą się nieustannie. Ja proponuję wersję bardzo prostą, bez udziwnień.
W oryginalnej recepturze z 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewicz radzi, żeby oddzielić żółtka od białek, ubić osobno białko i dopiero sztywną, lśniącą masę białkową dodać do ciasta naleśnikowego. Tak też można i to właśnie zapewni efekt puszystości i delikatności. Powiem Ci jednak otwarcie: testowałam tę opcję jak i opcję miksowania wszystkiego na jeden raz i jestem jednak za tym aby przyrządzanie naleśników było banalnie proste i szybkie :)
Składniki
Przygotowanie
Pięć żółtek rozbić z łyżką klarowanego zimnego masła, kwaterką mąki i trochą soli, rozbijając, rozprowadzić tę massę mlekiem, którego powinno być pół kwarty polskie, aż wszystko mleko wyjdzie, gdyż ciasto powinno być rzadkie i lejące się. W ostatniej chwili, gdy już się naleśniki mają piec, ubić białka od jaj na pianę, wymieszać z massą, rozgrzać patelnię na ogniu, posmarować ją klarownem masłem piórkiem do tego przeznaczonem i polać massą z garnka, obracając patelnię na wszystkie strony, aby wszędzie ciasto było rozciągnięte; trzeba to robić bardzo szybko: potrzymać patelnię na mocnym ogniu chwilkę a skoro się naleśnik upiecze, okrążyć go nożem i przewrócić na talerz głęboki odwrócony. Gdy się wszystka massa wypiecze, składać w trójkąt lub podługowato, przyrumienić z obu stron na klarownem maśle i podać obsypane cukrem i cynamonem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.