Naleśniczki niezwykle delikatne :-) Będą dobre z ulubioną konfiturą, owocami, bitą śmietaną, polewą... z czym je podacie zależy tylko i wyłącznie od Waszej wyobraźni :)


Naleśniki śmietankowe
Składniki
- 3 łyżki przesianej mąki
- Szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
- 60 g cukru
- 250 ml śmietanki 12 proc
- 2 szt żółtek
Przygotowanie
- Żółtka mieszam ze śmietanką za pomocą trzepaczki.
- Dodaję szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową, cukier i mąkę. Dokładnie wszystko mieszam.
- Rozgrzewam patelnię i rozprowadzam na niej pędzelkiem olej. Smażę naleśniczki z każdej strony - do momentu aż brzegi będą rumiane.



Treść oryginalna przepisu z 1837 roku
Mix the yolks of two eggs with half a pint of cream, two ounces of sugar, beaten cinnamon, mace, and nutmeg. Rub your pan with lard, and fry them as thin as possible. Grate over them fine sugar.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 


O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

