Naleśniczki niezwykle delikatne :-) Będą dobre z ulubioną konfiturą, owocami, bitą śmietaną, polewą... z czym je podacie zależy tylko i wyłącznie od Waszej wyobraźni :)

Naleśniki śmietankowe

Naleśniki śmietankowe

Składniki

  • 2 szt żółtek
  • 250 ml śmietanki 12 proc
  • 60 g cukru
  • Szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki przesianej mąki

Przygotowanie

  1. Żółtka mieszam ze śmietanką za pomocą trzepaczki.
  2. Dodaję szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową, cukier i mąkę. Dokładnie wszystko mieszam.
  3. Rozgrzewam patelnię i rozprowadzam na niej pędzelkiem olej. Smażę naleśniczki z każdej strony - do momentu aż brzegi będą rumiane.

Treść oryginalna przepisu z 1837 roku

Mix the yolks of two eggs with half a pint of cream, two ounces of sugar, beaten cinnamon, mace, and nutmeg. Rub your pan with lard, and fry them as thin as possible. Grate over them fine sugar.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Kostylewa

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.