![](/img/containers/pliki/przepisy/zapiekane-nalesniki-przekladane-kremem/98a0e4747d128a18dadbdb4b05eeeecf.jpg/73e8814dc85c8107e0027587d4a758a1.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Idealna propozycja na śniadanie. Powstaje mini torcik naleśnikowy przekładany przepysznym kremem.
![](/img/containers/pliki/przepisy/zapiekane-nalesniki-przekladane-kremem/d3c0ddbd2c40744a418b7844ff27f044.jpg/4593b1e9ee6f56daffc6ab5ff5582062.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/zapiekane-nalesniki-przekladane-kremem/3620ccd547d65f529c84f9adbe3aeb65.jpg/b56483c70e942b972e6537e32aa1b8e9.webp)
Naleśniki mogą być serwowane bardziej na słodko jeżeli dodamy wanilię, albo bardziej orzeźwiająco jeżeli skorzystamy ze skórki cytrynowej. Jedno jest pewne - dobrze smakuje i szybko się robi. Ja mam jeszcze słabość do konfitury malinowej, co zresztą widać na załączonych zdjęciach :) Poniżej zamieszczam oryginalny przepis z 1871r.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Pięć żółtek rozbić z łyżką klarowanego zimnego masła, kwaterką mąki i trochą soli, rozbijając, rozprowadzić tę massę mlekiem, którego powinno być pół kwarty polskie, aż wszystko mleko wyjdzie, gdyż ciasto powinno być rzadkie i lejące się. W ostatniej chwili, gdy już się naleśniki mają piec, ubić białka od jaj na pianę, wymieszać z massą, rozgrzać patelnię na ogniu, posmarować ją klarownem masłem piórkiem do tego przeznaczonem i polać massą z garnka, obracając patelnię na wszystkie strony, aby wszędzie ciasto było rozciągnięte; trzeba to robić bardzo szybko: potrzymać patelnię na mocnym ogniu chwilkę a skoro się naleśnik upiecze, okrążyć go nożem i przewrócić na talerz głęboki odwrócony. Upieczone wyżej opisanym sposobem naleśniki układać w rondelku wysmarowanym masłem i wysypanym bułką jeden na drugi, przesypując grubo cukrem, cytrynową skórką tartą i wyciskając po trochu soku cytrynowego na każdy. Tak napełniony rondelek, wstawić na kwandrans w piec do zrumienienia. Taką samą leguminę z naleśników można zrobić, przekładając każdy zamiast cytryny gęstą kwaśną smietaną z cukrem, lecz wtedy dłużej w piecu być muszą aż się zrumienią
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.