Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Bliny gryczane mają bardzo charakterystyczny smak. To chyba dlatego, że jednak niezbyt często sięgamy po mąkę gryczaną i nie jesteśmy przyzwyczajeni do jej posmaku i zapachu :-) Bliny możemy jeść z przeróżnymi dodatkami: z twarożkiem, z łososiem, z ulubionymi pastami, a nawet i miód do nich pasuje. Propozycja na śniadanie :)
PS Oryginalny przepis wymaga, żeby rozczyn przygotowywać przez całą noc. Nie ukrywam, że w tym wypadku postąpiłam inaczej i standardowo przygotowałam rozczyn drożdżowy.
Składniki
Przygotowanie
Kwartę pięknej mąki pszennej rozczynić na noc kwaterką mleka i dwoma łutami drożdży i postawić w cieple. Nazajutrz, na dwie godziny przed pieczeniem dosypać kwartę mąki gryczanej, rozprowadzić letniem mlekiem, aby ciasto było nie wiele gęstsze jak na naleśniki, mocno wybić i postawić żeby podesło. Wygrzać dobrze patelnię i pokrywy od małych rądli, bo najlepiej w kilku naczyniach od razu robić [...]. Do tego roztopione masło, śmietana lub kawior.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.