Bliny gryczane

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Bliny gryczane mają bardzo charakterystyczny smak. To chyba dlatego, że jednak niezbyt często sięgamy po mąkę gryczaną i nie jesteśmy przyzwyczajeni do jej posmaku i zapachu :-) Bliny możemy jeść z przeróżnymi dodatkami: z twarożkiem, z łososiem, z ulubionymi pastami, a nawet i miód do nich pasuje. Propozycja na śniadanie :)

PS Oryginalny przepis wymaga, żeby rozczyn przygotowywać przez całą noc. Nie ukrywam, że w tym wypadku postąpiłam inaczej i standardowo przygotowałam rozczyn drożdżowy.

Bliny gryczane
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Kwartę pięknej mąki pszennej rozczynić na noc kwaterką mleka i dwoma łutami drożdży i postawić w cieple. Nazajutrz, na dwie godziny przed pieczeniem dosypać kwartę mąki gryczanej, rozprowadzić letniem mlekiem, aby ciasto było nie wiele gęstsze jak na naleśniki, mocno wybić i postawić żeby podesło. Wygrzać dobrze patelnię i pokrywy od małych rądli, bo najlepiej w kilku naczyniach od razu robić [...]. Do tego roztopione masło, śmietana lub kawior.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.