Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 720 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Już nieraz pisałam o cudownym orkiszu, który jest jedną z najstarszych odmian zbóż. Pisałam też o domowym zakwasie żytnim. Dlatego dzisiaj proponujemy Wam domowy chleb orkiszowo-żytni z suszoną śliwką i orzechami :) Oczywiście możecie dodać inne składniki albo upiec chleb bez dodatków, wszystko zależy od tego na co macie ochotę.

PS my do pieczenia chleba używamy zwykłego, szklanego naczynia. Ciasto idealnie w nim rośnie, cudownie odstaje po upieczeniu od brzegów i co najważniejsze, nie trzeba się męczyć z dokładnym umyciem tego naczynia :)

Pieczenie domowego pieczywa w naszym domu zagościło już na stałe. Niektórzy mogą zadawać pytanie: "ale po co? Nie łatwiej kupić dobre pieczywo w sklepie?" I oczywiście, że łatwiej. I zdecydowanie szybciej. Tylko problem z kupnym pieczywem jest najczęściej taki, że nie wiemy jakiej jakości składniki zostały użyte do przygotowania tego chleba.

Wiecie, że to jakiej używamy mąki ma ogromne znaczenie? Dokładnie chodzi o proces wyrastania danego zboża. Rozwój przemysłu i rolnictwa ma też takie skutki jak modyfikowane zboże, czyli takie, które niezależnie od warunków pogodowych zawsze pięknie wyrośnie. Mielenie mąki też ma znaczenie: im gorszego rodzaju mąka i im bardziej zmielona tym gorsza jakość. Więc dochodzimy do punktu, w którym zadajemy sobie pytanie "to z jakiej mąki korzystać?" Kochani, najlepiej z tej ekologicznej.

Dzisiejszy przepis powstał w oparciu o tradycyjną recepturę na chleb żytni razowy. Testujemy z dodatkami i różnymi mieszankami mąk.

Chleb orkiszowo-żytni-na-zakwasie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Piecze się na kwasie [...]. Wziąć tyle mąki ile się chce mieć bochenków, licząc po trzy litry na bochenek. Trzecią część mąki rozczynić w wilję dnia na noc, tym sfermentowanym kwasem rozrobionym [...] wsypać resztę mąki i bardzo tęgo zamiesić. Potem kłaść ciasto w rondel trzylitrowy obsypany mąką, poruszając nim aby się o boki obrównało, wyrzucać na drewnianą łopatę tak zwaną kociubę, po wierzchu oblać gorącą wodą aby było gładkie i wsadzić do gorącego pieca na całą godzinę.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Z
zecia
Chleb na zakwasie żytnim to domowa tradycja w nowoczesnym wydaniu. Zakwas – mąka żytnia i woda – fermentuje 5-7 dni, aż zyska żywotność i aromat. Do ciasta bierzemy 500 g mąki żytniej (np. pełnoziarnistej), 330 ml wody, łyżeczkę soli i 150 g zakwasu. Mieszamy ręcznie, aż powstanie lepka, jednolita masa, i odstawiamy na 6 godzin w temperaturze pokojowej. Po wyrośnięciu formujemy bochenek, wkładamy do obsypanego mąką koszyka na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230°C, pieczemy z parą (np. wrzucając lód) 12 minut, potem 45 minut w 200°C. Chleb zachwyca chrupiącą skórką i wilgotnym, kwaśnym środkiem – idealny z masłem, pastą czy zupą. Smak, który łączy pokolenia!
https://www.nowin.pl/2025/04/05/jak-upiec-domowy-chleb-na-zakwasie-zytnim-z-maki-pszennej-i-orkiszowej/
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.