Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Już nieraz pisałam o cudownym orkiszu, który jest jedną z najstarszych odmian zbóż. Pisałam też o domowym zakwasie żytnim. Dlatego dzisiaj proponujemy Wam domowy chleb orkiszowo-żytni z suszoną śliwką i orzechami :) Oczywiście możecie dodać inne składniki albo upiec chleb bez dodatków, wszystko zależy od tego na co macie ochotę.
PS my do pieczenia chleba używamy zwykłego, szklanego naczynia. Ciasto idealnie w nim rośnie, cudownie odstaje po upieczeniu od brzegów i co najważniejsze, nie trzeba się męczyć z dokładnym umyciem tego naczynia :)
Pieczenie domowego pieczywa w naszym domu zagościło już na stałe. Niektórzy mogą zadawać pytanie: "ale po co? Nie łatwiej kupić dobre pieczywo w sklepie?" I oczywiście, że łatwiej. I zdecydowanie szybciej. Tylko problem z kupnym pieczywem jest najczęściej taki, że nie wiemy jakiej jakości składniki zostały użyte do przygotowania tego chleba.
Wiecie, że to jakiej używamy mąki ma ogromne znaczenie? Dokładnie chodzi o proces wyrastania danego zboża. Rozwój przemysłu i rolnictwa ma też takie skutki jak modyfikowane zboże, czyli takie, które niezależnie od warunków pogodowych zawsze pięknie wyrośnie. Mielenie mąki też ma znaczenie: im gorszego rodzaju mąka i im bardziej zmielona tym gorsza jakość. Więc dochodzimy do punktu, w którym zadajemy sobie pytanie "to z jakiej mąki korzystać?" Kochani, najlepiej z tej ekologicznej.
Dzisiejszy przepis powstał w oparciu o tradycyjną recepturę na chleb żytni razowy. Testujemy z dodatkami i różnymi mieszankami mąk.
Składniki
Przygotowanie
Piecze się na kwasie [...]. Wziąć tyle mąki ile się chce mieć bochenków, licząc po trzy litry na bochenek. Trzecią część mąki rozczynić w wilję dnia na noc, tym sfermentowanym kwasem rozrobionym [...] wsypać resztę mąki i bardzo tęgo zamiesić. Potem kłaść ciasto w rondel trzylitrowy obsypany mąką, poruszając nim aby się o boki obrównało, wyrzucać na drewnianą łopatę tak zwaną kociubę, po wierzchu oblać gorącą wodą aby było gładkie i wsadzić do gorącego pieca na całą godzinę.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.