Chleb orkiszowy

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 120 minut
Czas gotowania 45 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Mój dotychczasowy ulubieniec wśród chlebów :-) Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na pieczywo, jednak dzisiejszy jest jak dotąd moim faworytem. Chleb orkiszowy piekłam już kilka razy i dzisiaj mogę Wam spokojnie zaproponować sprawdzony przepis. A dlaczego właśnie ten chleb jest moim ulubieńcem?

Otóż główną rolę odgrywają tutaj trzy kwestie. Na pochwałę zasługuje już sama mąka orkiszowa, która jest wyjątkowo wdzięczna i przyjemna. Orkisz należy do gatunku pszenicy, z tą różnicą, że mąka orkiszowa jest bogatsza w białko i zawiera zdecydowanie więcej miedzi, cynku, selenu i witamin z grupy A i E. Zwykła pszenica jest dosyć delikatnym zbożem i wymaga więcej uwagi i odpowiednich środków w czasie jej uprawiania. A orkisz z natury swojej jest mocniejszy i ingerencja w wyrastanie zboża nie jest aż tak wymagana. Orkisz wyrośnie na ubogiej glebie i w niezbyt korzystnych warunkach pogodowych.

Ciekawe jest też to, że orkisz był bardzo popularny już w starożytności i to właśnie wypiekami z mąki orkiszowej posilali się słynni, rzymscy gladiatorzy. A więc jedzmy orkisz Kochani!

Kolejna ważna sprawa jest taka, że wypiek chleba orkiszowego jest najmniej angażującym wypiekiem pieczywa jaki do tej pory poznałam. Zobacz niżej jak się przygotowuje ten chlebek i myślę, że się ze mną zgodzisz :) Wymieszać wszystko, zostawić i wstawić do piekarnika - to cała filozofia.

No i ostatnia kwestia: otóż za każdym razem jak piekłam orkiszowy chleb, to byłam pod ogromnym wrażeniem jak długo zachowuje on swoją świeżość. To nie jest chleb na jeden czy dwa dni. Tak przygotowany chleb orkiszowy będzie świeży przez 4, a nawet 5 dni!

Więc podsumowując: zdrowy, łatwy i mega dobry. Lepiej być nie może :)

PS w oryginalnych przepisach do przygotowania tego chleba stosowane było mleko, jednak z powodów zdrowotnych zastąpiłam mleko zwykłą letnią wodą. Mimo to, chlebek wychodzi cudownie, dlatego też niżej polecam właśnie taką wersję. Oczywiście zastosowanie zwykłego mleka też jest możliwe :)

Chleb orkiszowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Put a tea-spoonful of salt, and a large one of yeast, into a quart of flour; make it sufficiently soft, with corn meal gruel; when well risen, bake it in a mould. It is an excellent bread for breakfast. Indifferent flour will rise much better, when made with gruel, than with fair water.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Rafał Łysiak
Faktycznie trochę tej soli za dużo, polecam jedna łyżeczkę 😉
MK
Magda Kostrzewska
Leno, jaki wymiar blaszki potrzebny jest do tego przepisu?
MZ
Malgorzata Zegocka
w ktorym momencie dodajemy pozostale 300ml wody?jest to ominiete w przepisie
RJ
Rafał Jędrzejewski
Witam, właśnie robię chleb drugi raz jest pyszny na wierzch dodałem pestki dyni jest super dzięki i pozdrawiam ;)
IB
Iza Bela
Lena Gryszko cos jest źle w przepisie jak dodaje rozczyn do maki mam sucha make żadne z tego ciasto
RJ
Rafał Jędrzejewski
Lena Gryszko 😊
Zdjęcie
Awatar
Lena Gryszko
Super :D bardzo się cieszę, że tak smakuje! <3
MJ
Marta Jadwiga
2 łyżeczki soli?? To Jakieś nieporozumienie!!!! Ten chleb jest tak słony, że nie da się go zjeść !!!
ZA
Zosia Agatha Naleczowska
Czy mozna uzyc suchych drozdzy w proszku?
AB
Aneta Biskupska
Niestety...mąki orkiszowej oryginalnej nie ma,ostatnia pszenica zwana orkiszem zniknęła w latach 50..wprowadzono wtedy nowe odmiany pszenicy...modyfikowane to jest tylko chwyt reklamowy...tak samo jak reklamy Wszystkiego !! teraz bez glutenu...gluten tylko i wyłącznie zawiera pszenica, bo to jest proporcjonalna skkładnia 2 białek...nie ma go żyto..pszenżyto itd..
PO
Paul Osiersky
Jest jeszcze uprawiany. Ja kupuję mąkę orkiszową, płatki i otręby na diogra.pl
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.