Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Mój dotychczasowy ulubieniec wśród chlebów :-) Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na pieczywo, jednak dzisiejszy jest jak dotąd moim faworytem. Chleb orkiszowy piekłam już kilka razy i dzisiaj mogę Wam spokojnie zaproponować sprawdzony przepis. A dlaczego właśnie ten chleb jest moim ulubieńcem?
Otóż główną rolę odgrywają tutaj trzy kwestie. Na pochwałę zasługuje już sama mąka orkiszowa, która jest wyjątkowo wdzięczna i przyjemna. Orkisz należy do gatunku pszenicy, z tą różnicą, że mąka orkiszowa jest bogatsza w białko i zawiera zdecydowanie więcej miedzi, cynku, selenu i witamin z grupy A i E. Zwykła pszenica jest dosyć delikatnym zbożem i wymaga więcej uwagi i odpowiednich środków w czasie jej uprawiania. A orkisz z natury swojej jest mocniejszy i ingerencja w wyrastanie zboża nie jest aż tak wymagana. Orkisz wyrośnie na ubogiej glebie i w niezbyt korzystnych warunkach pogodowych.
Ciekawe jest też to, że orkisz był bardzo popularny już w starożytności i to właśnie wypiekami z mąki orkiszowej posilali się słynni, rzymscy gladiatorzy. A więc jedzmy orkisz Kochani!
Kolejna ważna sprawa jest taka, że wypiek chleba orkiszowego jest najmniej angażującym wypiekiem pieczywa jaki do tej pory poznałam. Zobacz niżej jak się przygotowuje ten chlebek i myślę, że się ze mną zgodzisz :) Wymieszać wszystko, zostawić i wstawić do piekarnika - to cała filozofia.
No i ostatnia kwestia: otóż za każdym razem jak piekłam orkiszowy chleb, to byłam pod ogromnym wrażeniem jak długo zachowuje on swoją świeżość. To nie jest chleb na jeden czy dwa dni. Tak przygotowany chleb orkiszowy będzie świeży przez 4, a nawet 5 dni!
Więc podsumowując: zdrowy, łatwy i mega dobry. Lepiej być nie może :)
PS w oryginalnych przepisach do przygotowania tego chleba stosowane było mleko, jednak z powodów zdrowotnych zastąpiłam mleko zwykłą letnią wodą. Mimo to, chlebek wychodzi cudownie, dlatego też niżej polecam właśnie taką wersję. Oczywiście zastosowanie zwykłego mleka też jest możliwe :)
Składniki
Przygotowanie
Put a tea-spoonful of salt, and a large one of yeast, into a quart of flour; make it sufficiently soft, with corn meal gruel; when well risen, bake it in a mould. It is an excellent bread for breakfast. Indifferent flour will rise much better, when made with gruel, than with fair water.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.