Chleb na zakwasie

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 360 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy z tego względu, że jest to nasz pierwszy chleb na zakwasie. Co ważne, na domowym, własnym zakwasieChlebek powstał z trzech różnych mąk: z orkiszowej, pszennej oraz z pełnoziarnistej żytniej.

Jak smakuje taki chleb? Zdecydowanie inaczej niż te sklepowe :) Ma chrupiącą skórkę na zewnątrz, co mam nadzieję widać na zdjęciach, a w środku jest miękki. Co ważne, dzięki zastosowaniu zakwasu nie korzystamy z dodatkowych drożdży. To dzięki zakwasowi nasz chleb rośnie, tworzą się w środku dziurki i ciasto się napowietrza. Kochani, nic trudnego z pieczeniem takiego chleba, więc do dzieła! Potrzeba oczywiście czasu ale satysfakcja i smak tego chleba wszystko później rekompensują.

Chleb na zakwasie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Piecze się na kwasie [...]. Wziąć tyle mąki ile się chce mieć bochenków, licząc po trzy litry na bochenek. Trzecią część mąki rozczynić w wilję dnia na noc, tym sfermentowanym kwasem rozrobionym [...] wsypać resztę mąki i bardzo tęgo zamiesić. Potem kłaść ciasto w rondel trzylitrowy obsypany mąką, poruszając nim aby się o boki obrównało, wyrzucać na drewnianą łopatę tak zwaną kociubę, po wierzchu oblać gorącą wodą aby było gładkie i wsadzić do gorącego pieca na całą godzinę.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
MG
Maria Gacek
Jutro trzeci raz bede piec ten chlebek...ma jedna wade. Jakos szybko znika � wiec jutro pieke z podwojnej porcji skladnikow. Ja pieke swoj w forence prostokatnej, ale zastanawia mnie jak upiekliscie taki ladny chlebek jak na zdjeciu? Za pierwszym razem pieklam bez foremki tylko wylalam ciasto na blache wylozona papierem do pieczenia. Wyszedl ale byl bardzo cienki � Pozdrawiam, Maria
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.