Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy z tego względu, że jest to nasz pierwszy chleb na zakwasie. Co ważne, na domowym, własnym zakwasieChlebek powstał z trzech różnych mąk: z orkiszowej, pszennej oraz z pełnoziarnistej żytniej.
Jak smakuje taki chleb? Zdecydowanie inaczej niż te sklepowe :) Ma chrupiącą skórkę na zewnątrz, co mam nadzieję widać na zdjęciach, a w środku jest miękki. Co ważne, dzięki zastosowaniu zakwasu nie korzystamy z dodatkowych drożdży. To dzięki zakwasowi nasz chleb rośnie, tworzą się w środku dziurki i ciasto się napowietrza. Kochani, nic trudnego z pieczeniem takiego chleba, więc do dzieła! Potrzeba oczywiście czasu ale satysfakcja i smak tego chleba wszystko później rekompensują.
Składniki
Przygotowanie
Piecze się na kwasie [...]. Wziąć tyle mąki ile się chce mieć bochenków, licząc po trzy litry na bochenek. Trzecią część mąki rozczynić w wilję dnia na noc, tym sfermentowanym kwasem rozrobionym [...] wsypać resztę mąki i bardzo tęgo zamiesić. Potem kłaść ciasto w rondel trzylitrowy obsypany mąką, poruszając nim aby się o boki obrównało, wyrzucać na drewnianą łopatę tak zwaną kociubę, po wierzchu oblać gorącą wodą aby było gładkie i wsadzić do gorącego pieca na całą godzinę.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.