Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Dostaję od Was pytania jak zrobić idealne jajko ma miękko. Tak się składa, że doszłam już do perfekcyjnie płynnego żółtka i nie mogę się z Wami tym sposobem nie podzielić :-) Z pomocą przyszedł przepis z 1895r. Niezawode, zawsze Wam wyjdzie idealne jajeczko na miękko! PS jeżeli jesteś miłośnikiem jajek na miękko, to niezbędne są podstawki pod jajko. U nas sprawdzają się klasyczne, białe podstawki, które idealnie pasują na każdą okazję :)
Składniki
Przygotowanie
Rozmaite są sposoby gotowania jaj na miękko i tak: można je wstawić w zimnej wodzie na mocny ogień i jak tylko woda zacznie się gotować, wyjąć wtenczas, albo włożyć jaja w gotującą się wodę i trzymać na ogniu w lecie przez minut 2 i pół, w zimie zaś prze minut 3. Jeżeli mają być na wpół twarde to powinny się gotować 5 minut.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.