Sandacz z jajami

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 50 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Pierwszy raz jadłam rybę w takim wydaniu. Mało tego, że gotowana, to jeszcze z jajami :) Propozycja bardzo lekka i smaczna. Lubię sandacza. Ta ryba ma bardzo delikatne mięso.

Sandacz z jajami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Po oczyszczeniu sandacza lub okonia nasolić na godzinę, nalać ostudzonym smakiem z włoszczyzny i ugotować prędko na mocnym ogniu, skrapiając parę razy zimną wodą. Gdy się zagotuje, wyjąć ostrożnie, na półmisku ułozyć jedno dzwonko za drugiem, tak żeby formowały całą rybę posypać grubo jajami, na twardo ugotowanemi i usiekanymi wraz z trochą zielonej pietruszki.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.