Grillowany łosoś

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 3 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 1
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Danie główne - błyskawiczne dzisiaj :) Wiem, że niektórzy z Was uwielbiają łososia :) Ja też tak mam! Jeżeli przetestujecie przepis to nadsyłajcie zdjęcia - zawsze sprawia mi to ogromną radość :)

Grillowany łosoś
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Dzwono łososia przekrajać, wyjąć ości, każdy kawałek posolić, umaczać w oliwie i piec na ruszczie rozpalonym. W braku rusztu, rozpalić na patelni łyżkę oliwy, obsmażyć w niej łososia, następnie wyjąć z oliwy, a włożywszy na drugą, suchą patelnię, wstawić do gorącego pieca, aż wyschnie i upiecze się. Podaje się z sosem tatarskim lub remoulade.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
PO
Przemysław Ozi
Wszystko się zgadza, tylko że na tej fotce "wykończenie" łososia nie jest adekwatne z przepisem...
Awatar
Lena Gryszko
Przemysław, łososia proponuję podac z sosem remoulade :-) Przepis na sos również zamieściłam dzisiaj na blogu, znajdziesz go tutaj: http://przepisytradycyjne.pl/sos-remoulade/
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.