
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przytrafiają Wam się dni, kiedy wymyślanie kolejnego obiadu to nie lada wyzwanie? Jeżeli tak, to mam dla Was coś cudownego i niezwykle prostego w wykonaniu :) Kotlety z piersi kurczaka w innej odsłonie i bardzo soczyste. Proponuję Ci podać je na puree z zielonego groszku. Szybki i łatwy w wykonaniu obiad.

Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Na kotlety używa się tylko mięso z piersi, dlatego najoszczędniej jest kupować w jatkach koszernych same piersi. Odjąć każdą połowę piersi od kości wraz z skrzydełkiem, kostkę oskrobać jak przy kotlecie cielęcym, a mięso wyżyłować, zdjąć z niego skórkę, posolić i zbić cienko pałką. W środek dać kawałek surowego masła, złożyć kotlet w dwoje, zawinąć dobrze brzegi, aby masło nie wypłynęło, posmarować je rozbitym jajkiem, obsypać mąką zamieszaną z tarta bułka i obrumieniwszy na złoty kolor na maśle, wstawić je na kilka minut do pieca, aby w środku doszły. Takie kotlety podaje się z zielonym groszkiem, ze szpinakiem, z puree z kasztanów lub z pieczarek. Do puree można podać osobno w sosjerce sos ostry wedle upodobania.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.