
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Niedawno otrzymałam prośbę, żeby przygotować kotlety schabowe :) Nie mogłam tego zlekceważyć i sięgnęłam po stare przepisy. Jakie było moje zdziwienie, że kotlety schabowe mogą być pieczone... a w panierce jest złocista cebulka. Mniam!
Przepis pochodzi z 1895r.

Kotlety schabowe
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Część kotletową pokrajać tak, aby przy każdej kostce było mięso; rozbić je dobrze, posolić i popieprzyć. Usmażyć w łyżce masła trochę usiekanej cebuli, ostudzić, wbić w to 4 jajka, wymieszać, maczać w tem kotlety, ospypać bułeczką, ułożyć na wsymarowaną masłem brytfannę, wstawić do pieca lub też wrzucać na rozpalony szmalec i smażyć na patelni. Na półmisku polać sosem chrzanowym, korniszowym lub musztardowym.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.