Kotlety schabowe

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Niedawno otrzymałam prośbę, żeby przygotować kotlety schabowe :) Nie mogłam tego zlekceważyć i sięgnęłam po stare przepisy. Jakie było moje zdziwienie, że kotlety schabowe mogą być pieczone... a w panierce jest złocista cebulka. Mniam!

Przepis pochodzi z 1895r.

Kotlety schabowe
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Część kotletową pokrajać tak, aby przy każdej kostce było mięso; rozbić je dobrze, posolić i popieprzyć. Usmażyć w łyżce masła trochę usiekanej cebuli, ostudzić, wbić w to 4 jajka, wymieszać, maczać w tem kotlety, ospypać bułeczką, ułożyć na wsymarowaną masłem brytfannę, wstawić do pieca lub też wrzucać na rozpalony szmalec i smażyć na patelni. Na półmisku polać sosem chrzanowym, korniszowym lub musztardowym.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
TF
Teresa Feliks
Wyglada wyśmienicie musze koniecznie ten przepis wypróbować 👍☺
PM
Paulina Mazur
A to ja też napiszę jak ja schabowe kotlety przyrządzam.Przecież każda gospodyni ma swoje sprawdzone sposoby. Jeśli planuję np dzień wcześniej kotlety schabowe na obiad to roztrzepuję jajko z przyprawami, które używam(Ziarenka smaku) dodaję do tego mejeranku i to dość dużo a do tego dokładam surową cebulę. Kładąc mięso do jajka np w salaterce przekładam warstwami-tak by mięso było zanurzone w jaju i kładę cebulę -mogą być plastry obojętne to jest. Tak zostawiam na noc w lodówce. Po czym wyciągam, obtaczam w bułce tartej mięsko i na gorący tłuszcz na patelni, cebulka też może być. Na końcu daję odrobinę ciepłej wody i przykrywam- mięso jest miękkie i nie czuć cebuli a ma cudowny aromat. p.s Lena dziękuję za inspirację. Pozdrawiam i smacznego.
Awatar
Lena Gryszko
Paulina, dziękuję za Twój komentarz i za podzielenie się swoim przepisem! <3
Angelika Ślusarczyk
Tutaj mój kotlet:https://www.facebook.com/.../a.20062.../2055587774463732/...Wyszedł rzeczywiście pyszny:) dziekuje
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.