![](/img/containers/pliki/przepisy/kotlety-z-kury/89095d6789eb7ff6ae9f5c67aebc2700.jpg/fdad45a75832ec8ba031474e39b5de21.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Czy jest ktoś, kto nie lubi kotletów z piersi kurczaka? Ja takiej osoby nie znam :) Tylko, że dzisiaj proponuję to danie podać w troszkę inny sposób.
![](/img/containers/pliki/przepisy/kotlety-z-kury/229ecb7d991994adb8605f89c3b36246.jpg/e4d461396ded2d29e95efe4eb499141c.webp)
Składniki
Przygotowanie
Z jednej kury lub z jednej piersi surowej zrobić można dwa kotelty. Odjąć każdą połowę piersi od kości wraz ze skrzydełkiem. kostkę oskrobać jak przy kotlecie cielęcym, a mięso wyżyłować i cieniutko zbić. Włożyć w środek łyżeczkę masła surowego, aby kotlety były pulchne, szczelnie zawinąć, aby masło nie wypłynęło, i uformować zręcznie kotleciki, które utarzać w bułeczce tartej, potem w jajku rozbitem i znów w bułeczce; Włożyć na gorące sklarowane masło i smażyć prędko na mocnym ogniu, aby się zrumieniły, następnie wstawić je na kilka minut do pieca. Do tych kotletów podaje się groszek zielony lub marchewka z groszkiem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.