![](/img/containers/pliki/przepisy/placek-ziemniaczany-z-piekarnika/b80f9c9a53a8474e01e7d979900375f5.jpg/94ae51335b1b50a8069ca3d4138db23a.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
No dobrze, czasami jest tak, że obiad ma powstać na "już" i to w dodatku przy włożeniu w to jak najmniejszej energii :) Tak właśnie będzie z plackiem ziemniaczanym pieczonym w piekarniku.
![](/img/containers/pliki/przepisy/placek-ziemniaczany-z-piekarnika/2fb9c64a73d012c4fc379d3a555f30f2.jpg/abbbd91c2ac0efa42d276ee929066986.webp)
Swoją drogą, jeżeli miałabym wymienić moje ulubione naczynia/przyrządy w kuchni, to w czołówce znalazłaby się patelnia, którą można używać też w piekarniku. Jej! Jak to często ułatwia sprawę i w dodatku ile to posiada zalet: użycie o wiele mniejszej ilości tłuszczu, mniejsza ilość zapachu i do tego mimo wszystko nie trzeba przy "tym" cały czas stać :)
Składniki
Przygotowanie
Utrzeć litr obranych surowych kartofli, odcisnąć dobrze z wody, dodać dwie łyżki mąki, kawałek masła, trochę soli, zagnieść ciasto a urobiwszy z niego kilka cienkich placków, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, po wierzchu posmarować piórkiem zmaczanem w rozpuszczonym maśle, wstawić do gorącego pieca i upiec rumiano.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.