Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Ile razy z Bartkiem nie zamawialiśmy w jakiejś restauracji pierogów ruskich, tyle razy pozostawał jakiś niedosyt. A to ciasto było nie takie, a to nadzienie mało przyprawione, a innym razem w ogóle wszystko wydawało się nie takie jak trzeba. Najlepsze pierogi są te domowe, nikt tutaj nie ma wątpliwości.
Pamiętam jak pierwszy raz, to było jakieś 4 lata temu, zmierzyłam się z lepieniem pierogów. Oj, nie wyszło to dobrze. Ciasto podczas gotowania mi się rozleciało, a nadzienie było zbyt “pieprzne”. Przez te kilka lat już kilkadziesiąt razy lepiłam pierogi i teraz mogę się podzielić przepisem na absolutnie idealne pierogi ruskie.
Podstawą nadzienia pierogów jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki.
Podsmażona cebulka dodaje boskiego aromatu i wzbogaca smak. Sól, pieprz i nic więcej do nadzienia nie potrzeba. Pierogi wychodzą pulchne i nieziemsko dobre!
Przepis wyjątkowo ważny, bo rodzinny. Niezawodny. I najlepszy. Z poniższych proporcji wychodzi ok. 100 pierogów :)
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.