Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Ile razy z Bartkiem nie zamawialiśmy w jakiejś restauracji pierogów ruskich, tyle razy pozostawał jakiś niedosyt. A to ciasto było nie takie, a to nadzienie mało przyprawione, a innym razem w ogóle wszystko wydawało się nie takie jak trzeba. Najlepsze pierogi są te domowe, nikt tutaj nie ma wątpliwości.
![](/img/containers/pliki/przepisy/pierogi-ruskie/5a68406a6e1b06f9bdfdf0dbb5fcc6da.jpg/d48db3b12a98246ce774aed126570fa7.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/pierogi-ruskie/d3166f6d681227e954f8169af58d8799.jpg/a412e492fbdd0bfcb485efad6a2f6fa7.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/pierogi-ruskie/98c26ac628ea9d132b4389011a2d206d.jpg/f3a3e8ab428c054274360c7e747c50e5.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/pierogi-ruskie/c539cf721b022c9f153e630dcf19ac01.jpg/827fa17cd735814f1ef1b3bed955b079.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/pierogi-ruskie/54bd3d4307730c2dfbcdd3699fa96950.jpg/1338a3e02e463fc3cbf5791f83f9c098.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/pierogi-ruskie/9c6fe80fd42bbbae4e357b8fcbe08dcf.jpg/c0fd7409fff54838b640f0cdadce1305.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/pierogi-ruskie/eb8026c5f5a5d0b8c9562bde5a58d556.jpg/5cddc4de2c876dcdd5b3557ed8d974a1.webp)
Pamiętam jak pierwszy raz, to było jakieś 4 lata temu, zmierzyłam się z lepieniem pierogów. Oj, nie wyszło to dobrze. Ciasto podczas gotowania mi się rozleciało, a nadzienie było zbyt “pieprzne”. Przez te kilka lat już kilkadziesiąt razy lepiłam pierogi i teraz mogę się podzielić przepisem na absolutnie idealne pierogi ruskie.
Podstawą nadzienia pierogów jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki.
Podsmażona cebulka dodaje boskiego aromatu i wzbogaca smak. Sól, pieprz i nic więcej do nadzienia nie potrzeba. Pierogi wychodzą pulchne i nieziemsko dobre!
Przepis wyjątkowo ważny, bo rodzinny. Niezawodny. I najlepszy. Z poniższych proporcji wychodzi ok. 100 pierogów :)
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.