Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Często otrzymuję pytanie: jak dobrze przechować pierogi? W zasadzie istnieje kilka sposobów mrożenia pierogów na Święta ale ja od lat praktykuję tylko jeden z nich i zawsze go wszystkim polecam.
Aby pierogi zachowały swój kształt i przede wszystkim smak najlepiej jest układać je na desce porządnie oprószonej mąką. Świeżo ulepione pierogi układamy obok siebie ale tak, żeby się nie dotykały. Następnie oprószamy je kolejną warstwą mąki i wstawiamy do zamrażalnika. Pierogi powinny się mrozić przez co najmniej godzinę. Następnie możemy je przełożyć do woreczka zamykanego strunowo.
Jeżeli lepisz od razu dużą ilość pierogów to na pierwszą warstwę pierogów oprószonych mąką możesz ułożyć bawełnianą ściereczkę i na niej wyłóż kolejną warstwę pierogów pamiętając o tym, że nie mogą się one ze sobą dotykać.
Co jeżeli pierogi przykleiły się do deski? W żadnym wypadku nie odrywaj ich na siłę. Jeżeli pierogi mocno się przymroziły, to odczekaj kilkanaście minut – zostaw deskę z pierogami w pokojowej temperaturze – zobaczysz, że z łatwością się odkleją od deski i nie uszkodzi się ciasto.
Niżej znajdziesz przepis na idealne ciasto na pierogi.
Składniki
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.