Uszka z grzybami

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 180 minut
Czas gotowania 120 minut
Liczba porcji 40
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z malutkimi i delikatnymi w smaku uszkami z grzybami. Kochani, Święta już za chwilkę! A z uszkami jest tak, że spokojnie możemy je przechowywać w zamrażalniku. Nie musimy nic zostawiać na ostatnią chwilę. Przed Wami tradycyjny przepis, bo z 1871 roku. Z podanych proporcji wychodzi ok. 70 uszek.

W oryginalnym przepisie Lucyna Ćwierczakiewicz radzi, żeby ciasto zagnieść z jajkiem. Jestem wielką przeciwniczką używania jajek do ciasta pierogowego. Moim zdaniem bez jajka ciasto wychodzi o wiele bardziej elastyczne, miękkie i delikatniejsze.

Uszka z grzybami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Gotowane mięso wołowe lub pieczeń usiekaną na massę, wraz z kawałkiem słoniny wziąść w tygielek lub rondelek, łyżkę masła zagotować, wrzucić nieco tartej lub pieczonej cebuli, dać chwilkę zagotować; ale żeby się nie smażyła i zaraz zdjąć z ognia, włożyć usiekane mięso, jeden lub dwa grzybki ugotowane i usiekane, podlewając smakiem z tych grzybków, wsypać trochę bułki tartej, parę jaj całych, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać. Zagnieść ciasto z pół kwarty mąki z jednem jajkiem i wodą, żeby nie było bardzo twarde; rozwałkować, pokrajać w kwadratowe kawałki nieduże, na każdy położyć trochę farszu, brzegi posmarować wodą lub białkiem, złożyć razem w kształt chusteczki, a dwa przeciwległe końce zlepiwszy, utworzy się uszko. Wrzucić na gotującą się wodę osoloną: jak wypłyną to dobre; odlać wodę i włożyć w wazę. Takie uszka w post robią się z grzybów suszonych zamiast mięsa, zresztą tak samo, i smażą na maśle klarownem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AP
Alicja Pasternak
Ważne pytanie, Szefowo:-) ! Czy te uszka trzeba najpierw ugotować, ostudzić, a potem mrozić? Czy mrozić takie surowe?
OW
Ola Wilson
Ja zawsze mrożę surowe 😀
IG
Irena Green
Jesli chcesz zeby ciasto bylo miekkie dodaj do ciasta bardzo ciepla wode i zoltko bez bialka bo to bialko jest powodem ze ciasto moze byc twardawe. Z reszta podarzaj tak jak mowi przepis lub zrob poprostu "na oko".
MB
Magdalena Biżuteria
Pauli Ma w orginalnym są
PM
Pauli Ma
ale w przepisie nie ma jajek ??
MB
Magdalena Biżuteria
To nie jest orginalny przepis a przepis wedłóg nowej mody na ciasto pierogowe z ciepła wodą i bez jajka , dlatego nie pisz ze orginalny bo to z orginałem nie ma nic wspólnego
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.