Barszcz czerwony

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 90 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jaki powinien być barszcz czerwony? Oczywiście, że intensywny w kolorze i przyjemny w smaku. Prawdziwy, tradycyjny barszcz przygotowuje się na wywarze warzywnym i dodaje się do niego zakwas z buraków, który swoją drogą ma cudowne właściwości prozdrowotne.

Żeby wyszedł nam dobry barszcz to musimy najpierw nastawić zakwas z buraków, co zajmuje ok. 5 dni. Dzięki temu, że pod koniec gotowania dodajemy świeżego utarkowanego buraczka, to nasz barszcz jest intensywnie czerwony. Kochani, zapraszam Was do skorzystania z przepisu :)

Barszcz czerwony
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Nastawić na smak dużo włoszczyzny, dwie pieczone cebule, 5 dkg grzybów suszonych i kilka buraków ćwikłowych. Gdy smak nagotowany, zalać go barszczem, wrzucić poszatkowanego drobno buraki, zaprawić rumianą zaprażką z dużej łyżki masła z mąką, zagotować, posolić i dodać cukru do smaku. Do wazy włożyć osobno ugotowane na wodzie uszka z grzybków.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AD
Anna Drwięga
Ja taki właśnie gotuję,tak gotowała moja babcia ,mama ,a teraz ja tak gotuje.Smakuje wszystkim.pozdrawiam i smacznego!
Awatar
Lena Gryszko
To cudownie ��
JM
Justyna Myszkowska
Na ile porcji jest ten przepis?
BJ
Bartosz Jabłoński
Rafał Kryczka po co komu matematyka z 2 klasy podstawówki? Przecież wystarczy ładnie wyglądać
RK
Rafał Kryczka
2000 ml wody+ 900 ml + to co z warzyw = 3l (3000ml) : 300 ml (1 porcja) = 10 porcji :)
KK
Kinga Kościółek
Bardzo bym chciałą wypróbować ten przepis, ale boję się podawać grzybów mojej dwu-latce :( Czy bez grzybów też wyjdzie smaczny?
LP
Luiza Ples
Może taki zakwas postać 3 dni? Będzie taki sam efekt? Za późno się obudziłam ;)
Awatar
Lena Gryszko
Jeżeli postawiłaś zakwas w ciepłym miejscu, to jest duża szansa, że 3 dni wystarczą :)
PP
Paulina Płatowicz Pukszlis
Barszcz robiłam pierwszy raz na Wigilie- nigdy lepszego nie jadłam! Dzisiaj naszła mnie chęć... a wiec poczyniam 😘dziękuje za przepis 💐
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.