![](/img/containers/pliki/przepisy/krokiety-ziemniaczane/10602cd4f67152d4956957af904aea96.jpg/4df0abb27298aabfe5381bff311093ed.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Ziemniaki mogą być gotowane, smażone, tłuczone... i jak jeszcze można je podać? Krokiety z kartofli! :) Prosto, a inaczej :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/krokiety-ziemniaczane/b22025c13bc3a3436d4e82c867409ac9.jpg/0db46e42e8a39e17644177cee405fadd.webp)
Krokiety ziemniaczane
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Ugotowane kartofle przetrzeć przez sito, posolić, wymieszać z żółtkami (na kwartę kartofli 4 żółtka), ukręcić podłużne wałeczki, kulki, półksiężyce lub trójkąty, które, podsypawszy mąką maczać w rozbitem jajku, potem w bułce i smażyć w gorącej fryturze lub w sklarowanem maśle aż dobrze się zrumienią.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.