Dodatki do grilla

Według przepisu z 1856 r.

Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 0 minut
Liczba porcji 0
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Niedawno wzięłam udział w warsztatach organizowanych przez dobrze znaną Wam markę przypraw: Kamis. Myślą przewodnią spotkania był "grill". Nie znam osoby, która powiedziałaby, że nie lubi grillować. Nie znam też osoby, która stwierdziłaby, że grillowanie jest nudne. Jak tylko pojawia promyk słońca, to każdy z miłą chęcią zaczyna wrzucać na ruszt ulubione kąski mięsa, ryby lub warzywa. Dlatego z wielką przyjemnością pojechałam na warsztaty, gotowałam i inspirowałam się pomysłami na dipy i marynaty. Bo to właśnie sosy są najczęściej świetnym uzupełnieniem do grilla. Nie mówię, że gardzę zwykłym ketchupem! Ale przyrządzony odpowiedni sos idealnie wkomponowuje się w grillową ucztę! Bo grillowanie to właśnie wspólne biesiadowanie :) Nie ma nic przyjemniejszego od zebrania się w większym gronie rodziny i przyjaciół przy cudownym jedzeniu. Tak jak Włosi pielęgnują swoje spotkania przy pizzy i makaronach, tak my - Polacy - uwielbiamy celebrować wolne i ciepłe wieczory przy dobrze ugrillowanym steku, wędzonej rybce, czy zwykłej kaszance.

Warsztaty z Kamisem też przypominały jedną, wielką ucztę. Był stół na świeżym powietrzu pięknie zastawiony, były różne urządzenia do grillowania, sprzyjająca pogoda i przede wszystkim cudownie rozmaite jedzenie.

Spotkanie poprowadził jak zwykle w świetnej formie Szef Maciej Wawryniuk. W głównej mierze, to właśnie dzięki niemu tak lubię te warsztaty (jeżeli nie wiesz albo nie pamiętasz, to w styczniu też wzięłam udział w podobnych warsztatach, o których możesz poczytać tu). Co takiego niezwykłego jest akurat w tych warsztatach? Otóż Maciej wychodzi z założenia, że podczas takiego spotkania należy jak najwięcej ugotować. I naprawdę mam tutaj na myśli spore ilości potraw. Każdy uczestnik otrzymał od Macieja zestaw przepisów. Mi akurat trafiły się 3 receptury, z czego aż 2 pochodziły z 1856 roku! Przyrządziłam sandacza, sos musztardowy (przepis na niego znajdziesz niżej) i grillowanego arbuza. W sumie rozpracowaliśmy blisko 30 przepisów. Zabawny był moment, kiedy pod koniec spotkania wszyscy już totalnie zmęczeni usiedliśmy przy stole, a Maciej w dalszym ciągu grillował, opowiadał o jedzeniu i o tym jak ważne są odpowiednie dipy, a także marynaty. Dlatego ja dzisiaj też zdecydowałam się pokazać Tobie kilka przepisów na różne dodatki do grilla, które przygotujesz w kilka minut. Są to podstawowe sosy, idealnie pasujące do różnego rodzaju grillowanych mięs i ryb. Korzystaj śmiało i grilluj do woli :)

Sos cebulowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Sos włoski
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Masło pietruszkowe do steka
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Sos musztardowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1856 roku

Sos włoski Sześć do ósm żółtek gotowanych i garstkę migdałów z łupin oczyszczonych ubij razem w moździerzu, a dodawszy parę łyżek oliwy prowanckiej i octu, wymieszaj dobrze, poczem dodaj pokrajanego szczypiorku, zielonej pietruszki, kawałek śledzie drobno siekanego albo kilka sardeli z ości obranych, to wszystko razem wymieszaj dobrze i wydaj.

Sos musztardowy Cztery żółtka, parę sardeli, trochę zielonej pietruszki, to wszystko razem zasiekaj drobno, rozrób z kilkoma łyżkami krymskiej musztardy, dodaj trochę oliwy, octu, cukru, soli. Wymieszaj dobrze i użyj szczególnie do ryb lub pieczeni.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.