Zakwas na barszcz

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 7200 minut
Czas gotowania 0 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jazda samochodem zimą kojarzy mi się z reklamami środków przeciwgrypowych. Uwielbiam słuchać radia podczas jazdy ale nie znoszę tego, że co chwilę jest reklamowany 5-ty, 8-my,10-ty cudowny lek na przeziębienie, osłabienie i grypę. Od samego słuchania tych reklam człowiek czuje się gorzej. Wiecie jak o siebie zadbać w okresie zimowym? Każdego dnia pijcie odrobinę domowego zakwasu z buraków. Dlaczego? O tym niżej.

Zakwas z buraków jest kopalnią zdrowia. Mało tego, że zawiera mnóstwo witamin (A, C, B), to jeszcze kwas foliowy, wapń, magnez, potas, żelazo. Mówiłam, że kopalnia dobrego? Szklaneczka zakwasu dziennie świetnie podreperuje nam układ odpornościowy, zmniejszy problemy z niedokrwistością, osłabieniem czy przemęczeniem. Zakwas z buraków pięknie oczyszcza i wzbogaca nam krew o dobre czerwone krwinki. Mało tego! Da też kopa energetycznego i korzystnie wpłynie na naszą urodę: poprawi wygląd włosów, wzmocni paznokcie, oczyści cerę. Tylko pić!

Przygotowanie domowego zakwasu z buraków jest niezwykle proste. Wystarczy obrać, pokroić na większe części buraki i zalać je letnią wodą. Najlepiej jest to robić w kamionce (na zdjęciach poniżej zobaczycie o czym mówię) i trzymamy tak zakwas przez ok. 5-7 dni w ciepłym miejscu. Najważniejsze jest to, żeby buraki były całkowicie przykryte wodą, można je ewentualnie docisnąć (talerzykiem). Po tym czasie zlewamy zakwas do czystych butelek i trzymamy w lodówce. Nawet przez kilka miesięcy.

Oczywiście jest jeszcze jedna ważna sprawa. Domowy zakwas z buraków jest idealny do wigilijnego barszczu. To dzięki niemu powstanie tradycyjny, czerwony barszczyk <3

Zakwas na barszcz
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym. I tak: chcąc mieć dobry kwas domowy, bierze się pewna ilość ćwikłowych buraków, płócze, obiera najstaranniej, większe przekrawa na połowę, kładzie w dzieżkę, lub garnek gliniany duży i nalewa przegotowaną, ostudzoną zaledwie wolną, miękką wodą. Postawić to w ciepłem miejscu, naprzykład w kuchni, a za cztery, pięć lub najdalej sześć dni, barszcz będzie zdatny do użycia, wtedy należy go zaraz wynieść do piwnicy, żeby dalej nie fermentował i dłużej w zimnie zachował swą świeżość.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
SG
Sylwia Gajewska
A czy można w garnku zrobić zakwas? Bo ja nie posiadam kamiennego garnka.
HZ
Henryka Zalewska
Super przepisy serdecznie dxienkuje 😘
W-
WikiRose.pl - Jem zdrowo, myślę pozytywnie
Trzeba sprawdzić :) dzięki
MG
Mal Gos
Słyszałam,że do zakwasu powinno się dodać kromkę pieczywa-pokruszona-żytniego...czy to prawda?
MK
Monika Kolczyńska
Pleśń mi się pojawiła na wierzchu czy to znaczy że są do wyrzucenia?
Awatar
Lena Gryszko
Absolutnie nie :) Pojawienie się odrobiny pianki nie jest niczym złym - trzeba ją zbierać. Jeżeli jednak pojawił Ci się kożuch, twarda skorupka na powierzchni, to zakwas trzeba nastawiać jeszcze raz. Pozdrowienia!
GK
Grażyna Kowalska
Dziwny ten przepis.Ani przypraw tu nie ma ani czosnku....dziwne
DA
Daniel Abramek
No to trzeba sprawdzić, np. w święta :)
Awatar
Lena Gryszko
Grażynko, przepis bazuje na oryginalnej recepturze z 1871 roku � Nie dodajemy przypraw, mamy otrzymać absolutnie czysty zakwas �
JK
Jerzy Kamiński
Płukać, przez "u".
KM
Krzysztof Multon
To jest stara pisownia.
AS
Aleksandra Sawicka-Krasnodębska
ja już nastawiam zakwas
Awatar
Lena Gryszko
Super <3
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.