![](/img/containers/pliki/przepisy/ocet-jablkowy/a7a698f3a5a61fe6abb4c9788663334b.jpg/57a2bbcfbcdb73c64b220fb7c6766c33.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Często dostaję telefon od przyjaciółki z pytaniem: "Lena, mam ochotę na sałatkę ale nie wiem jaką i jaki sos do tego zrobić?" W takiej sytuacji zaczynam spontanicznie wymieniać rodzaje sałat, których sama ostatnio używałam i szybko podaję sposób na "zaprawę". Powiem Wam otwarcie, najczęściej do zaprawiania sałatek używam 2 rzeczy, które później uzupełniam o konkretne dodatki aby podkreślić smak sałatki. Pierwsza rzecz to dobrej jakości oliwa z oliwek, a druga rzecz to domowy ocet jabłkowy.
![](/img/containers/pliki/przepisy/ocet-jablkowy/a50698e2ae2ebe78eb2932721a4e2c27.jpg/a8442cd32a5563df0c8ce477416f32aa.webp)
Ocet jabłkowy jest łatwy do zrobienia, można go długo przechowywać, ma przyjemny lekko kwaskowy smak i ładny różowy kolor. Poza tym wszystkim ocet jabłkowy, pod warunkiem, że jest to ocet domowy i przygotowany przez nas posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zobaczcie jaki szlaczek witamin i innych cudownych składników posiada ocet jabłkowy: miedź, fluor, sód, potas, żelazo, fosfor, wiatminy A, B, C, E, P, pektyny i kwasy: octowy, mlekowy i cytrynowy.
Nie wiem czy wiecie, że my - Polacy - jesteśmy mistrzami w przygotowywaniu różnych przetworów: kiszonek, zalew octowych, syropów itp. Nic też dziwnego, że ocet jabłkowy od dawien dawna był jednym z podstawowych produktów w domowej spiżarni.
A wracając do tematu sosu do sałatki: 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu jabłkowego i do wyboru: łyżeczka miodu, czosnek wyciśnięty, oregano, czosnek niedźwiedzi, pieprz, papryka słodka - generalnie wszystko to, co na intuicję pasuje do mojej sałatki :)
Składniki
Przygotowanie
Dla osób mających skłonność do artretyzmu lub innych chorób żołądkowych jest to jedyny ocet nieszkodliwy. W lecie, w sezonie owoców wszelkie odpadki i obierzyny owocowe i tańsze owoce włożyć do kamiennego garnka i zalać wrzącą wodą. Po pewnym czasie dorzucić trochę gorszych owoców jabłek i gruszek i znów zalać wrzącą wodą. Gdy garnek jest zapełniony zlać wszystko do dużego gąsiora szklanego, obwiązać otwór muślinem i postawić na działanie promieni słonecznych.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.