Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Ostatnio chciałam kupić dobrej jakości sos waniliowy. Skończyło się tak, że sama musiałam go sobie zrobić. Kompletnie nie rozumiem jak sos waniliowy może być "o zapachu wanili" albo "z aromatem waniliowym". I dlaczego w tych sosach nie ma prawdziwych czarnych kropek, czyli tej wanilii?
No więc okazało się, że łatwiej jest sobie samemu zrobić sos waniliowy :) Całe szczęście nie jest to trudne! A mówię Wam: do lodów czy do przeróżnych ciast taki sos to piękne i idealne dopełnienie <3
Składniki
Przygotowanie
Pół kwarty śmietanki kremówki lub mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru i 1/2 laską wanili, zaprawić 4 żółtkami i przefasować. Kto chce mieć sos gęsty, bierze łyżkę mąki, rozciera z dwoma łyżkami zimnego mleka i wlewa przed żółtkami do sosu, mieszając ciągle, aż się zagotuje. Używa się do różnych legumin.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.