Sos waniliowy

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Ostatnio chciałam kupić dobrej jakości sos waniliowy. Skończyło się tak, że sama musiałam go sobie zrobić. Kompletnie nie rozumiem jak sos waniliowy może być "o zapachu wanili" albo "z aromatem waniliowym". I dlaczego w tych sosach nie ma prawdziwych czarnych kropek, czyli tej wanilii?

No więc okazało się, że łatwiej jest sobie samemu zrobić sos waniliowy :) Całe szczęście nie jest to trudne! A mówię Wam: do lodów czy do przeróżnych ciast taki sos to piękne i idealne dopełnienie <3

Sos waniliowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Pół kwarty śmietanki kremówki lub mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru i 1/2 laską wanili, zaprawić 4 żółtkami i przefasować. Kto chce mieć sos gęsty, bierze łyżkę mąki, rozciera z dwoma łyżkami zimnego mleka i wlewa przed żółtkami do sosu, mieszając ciągle, aż się zagotuje. Używa się do różnych legumin.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
M
Msriola
W składnikach nie ma cukru, a w opisie jest. Jak już byłam w trakcie zauważyłam i sos jest rzadki wręcz wodnisty ☹️
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.