Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Pamiętam jak kiedyś zatrzymałam się na jeden dzień w Wiedniu. W jednej z restauracji otrzymaliśmy z Bartkiem przystawkę. Była to sałatka ziemniaczana. Niby nic takiego. Zwykłe ziemniaki, a jednak zjedliśmy ją ze smakiem.
Kilka dni temu natknęłam się na przepis. Opis wskazywał na to, że jest to właśnie ta pozycja, którą kiedyś nam zaserwowali w wiedeńskiej restauracji. I faktycznie! :-)
W oryginale użyty został ocet. Ja zamiast tego dodałam kilka kropel soku z cytryny.
Przepis pochodzi z 1904r.
Sałatka ziemniaczana
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Ugotowane i wystudzone kartofle pokrajać w paseczki lub cienkie plasterki, wymieszać z octem, oliwą, solą i pieprzem, włożyć w salaterkę, a z wierzchu posypać szczypiórkiem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.