Idealne ciasto na pierogi

Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 5 minut
Liczba porcji 50
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Idealne ciasto na pierogi wcale nie jest takie trudne do zrobienia jak może się wydawać. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre wyrobienie ciasta by pierogi były idealne. Dla mnie idealne ciasto, to takie, które nie rozgotowuje się podczas gotowania i takie które zachowuje swój kształt. W smaku idealne ciasto na pierogi jest delikatne. W dotyku ciasto jest miękkie, dlatego właśnie uważam, że ten przepis na ciasto pierogowe jest po prostu najlepszy. To co? Zabierasz się za wyrobienie idealnego ciasta na pierogi? :)

Ciasto na pierogi — wyrabianie

Na Instagramie pokazuję filmiki jak wyrabiam ciasto – zajrzyj, może będzie pomocne.

Tajemnica udanego ciasta na pierogi

Tajemnicą udanego ciasta na pierogi jest dobrze dobrana mąka. Koniecznie typu 450, maksymalnie 480. I ciepła, letnia woda wymieszana z solą i kilkoma kroplami oleju.

Ciasto na pierogi bez jajka

Jak zrobić ciasto na pierogi by było miękkie? Jedni doradzają aby do ciasta na pierogi dodawać jajko. Sprawa wygląda tak: jajko powoduje, że ciasto staje się twardsze. Pomysł na dodanie jajka do ciasta przyszedł z Włoch — właśnie do makaronów czy ravioli dodaje się jajko. Nam jednak zależy na tym aby pierogi miały mięciutkie ciasto, więc nie dodawajmy jajek.

Z podanych proporcji wyjdzie ok. 50 pierogów. Oczywiście wszystko zależy od ich wielkości. Mam nadzieję, że teraz Twoje ciasto na pierogi zawsze będzie wychodzić idealne!

Do czego wykorzystać przepis na pierogi?

A do jakich pierogów możesz wykorzystać ten przepis? Na przykład:

Pierogi najlepsze w letnim sezonie:

Korzystaj do woli.

Ciasto na pierogi — przechowywanie

Żeby pierogi zachowały świeżość i smak to można je przechowywać na różne sposoby. Moim ulubionym sposobem na przechowywanie pierogów jest układanie pierogów na desce do krojenia, która jest porządnie oprószona mąka Świeżo ulepione pierogi układamy obok siebie ale tak, żeby się nie dotykały. Najlepiej jest oprószyć je kolejną warstwą mąki i następnie możemy wstawić do zamrażalnika. Pierogi powinny się mrozić przez co najmniej godzinę. Po zmrożeniu możemy je przełożyć do woreczka zamykanego strunowo. Są zwolennicy, którzy doradzają żeby przed zamrożeniem pierogów lekko je podgotować, ja natomiast uważam, że ten proces jest zbędny i w żaden sposób nie wpływa na świeżość, a tym bardziej smak pierogów. A tu zobacz jak przechowywać pierogi — w tym artykule przeczytasz o tym, jak najlepiej przechowywać pierogi.

Lepienie pierogów

Co zrobić, żeby pierogi podczas gotowania nie rozklejały się? Najważniejsze jest to, żeby mocno zalepić brzegi pierogów. Można na różny sposób zalepiać pierogi: jedni lubią klasyczne, inni robią falbanki, a jeszcze inni dociskają brzegi widelcem. Mój ulubiony sposób lepienia pierogów to ten z falbanką. Raz, że pierogi ładnie wyglądają, to dodatkowo falbanka na brzegach wzmacnia „zlepienie” dzięki czemu pierogi podczas gotowania nie rozklejają się.

Co jest potrzebne, żeby wyrobić idealnie ciasto do pierogów?

Stolnica albo po prostu kuchenny blat obficie oproszony mąką, wałek, deski do układania pierogów, woreczki strunowe lub zwykłe jeżeli planujesz mrozić pierogi, duża miska. Do przygotowania idealnego ciasta na pierogi nie będzie Ci potrzebne żadne elektryczne urządzenie — schowaj miksery, termomixy itp ;-)

Ciasto na pierogi
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
N
Noemi
Ciasto wyszło idealne! Robiłam dokładnie według przepisu i wyszło przepyszne. Dzięki 🙂
G
Gosia
Robiłam pierogi z kapustą i grzybami drugi raz w życiu..🫣 Pierwsze podobno były dobre ale tym razem wyszły perfekcyjne…Ciasto rewelacja. Idealne proporcje..Wyrabiałam dokładnie 15 minut..Proste jak moja mama kiedyś robiła…Dziękuję..🙂
K
Kuba
Pyszne pierożki wyszły, cała rodzinka zjadała się aż jej uszy się trzęsły!!! 😂😂😂😘😘😊❤️🤣🤣🤣
KK
Katarzyna Kozlowska
Dzieki za przepis.Ciasto wychodzi mega super.:)
AM
Anna Marzena
Wyrobiłam ciasto w robocie według przepisu @lenagryszko. Kiedyś robiłam wszystko ręcznie, teraz mam robota!!! Wyszły super!!! Zapisuję przepis w notatniku. A może przepis na paszteciki drożdżowe?
TW
Turbot Warz
jak się przesiewa mąkę? jakim sitkiem, jakiej gęstości?
KF
Karolina Fonferek
Jak Pani to robi, że wychodzi ich z przepisu tak dużo, a i same pierogi są takie fajne grubaśne i się nie dziurawią, rozklejają itp ?
AU
Ania Urbanik
Moje ulubione ciasto na pierogi. Nigdy wcześniej nie wychodziły mi tak dobre. Lena dziękuję
MO
Maria Olechowska
Idealne ciasto na pierogi tę tak robie, ja czsami dodaję 1 żółtko.
PF
Paulina Fahl
Mam pytanko ile takie ciasto gotowe można przechowywać w lodówce ?
MW
Martyna Węglarska
A czy można prosić o źródła przy przepisach historycznych? Jestem bardzo ciekawa oryginalnego brzmienia. ;)
BB
Barbara Basia
Tak czytam te komentarze...i zwątpiłam czy jestem na stronie kulinarnej czy na jakiś spotkaniu ortograficznym. Owszem ortografia ważna, ale żeby tu na forum dorosłym ludziom zwracac uwagę, ogarnijcie się, chyba ciut to nieeleganckie. A co do pierożków, cóż jutro zobaczymy, co z tego ciasta wyjdzie.Pozdrawiam.
A
Ada
Powiedzialabym raczej, ze owi dorosli powinni sie wstydzic, piszac jak przedszkolaki albo i gorzej (dzieci w mojej rodzinie pisza lepiej). Jak ktos niechlujny w ojczystym jezyku to w innych rzeczach tez. Niegrzeczxnie to jest byki sadzic takie, ze normalnemu Polakowi wlosy siwieja na sam widok owego "po polskiego"...
AP
Artur Poplawski
urszula bilska zamiast gotowac zapisz sie do PIS...du a nie błędy poprawiać.
AS
Asia Szulecka
Mniam! Super ciasto :)
Zdjęcie
AO
Anna Obirek
Bardzo fajne ciasto. Gładkie, miękkie i elastyczne. Zapisane.
LB
Laure Bonnet
Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz pierogi wg twego przepisu. Wyrabiałam robotem planetarnym. Ciasto wyszło elastyczne, miękkie bardzo dobrze się wałkowało. Rozwałkowałam cieniutko i ugotowałam. Wydaje mi się jednak, że po ugotowaniu (3 min od wypłynięcia) Ciasto jest jednka troche twarde. Czy tak ma być? Jaka przyczyna?
MM
Mirosława Mixa
Zrobiłam pierogi wg powyższego przepisu , po prostu , rewelacja , ciasto fantastyczne , a robiłam w życiu wiele razy pierogi .Ale ten przepis jest najlepszy , dzięki piękne i cieszę się ,ze trafiłam na te stronę .
BK
Basia Kowalska
Zgadzam się też tak robię jest idealne .Cecylia
BB
Barbara Baczyńska
ciasto pyszne tak zrobila.
AP
Anna Podchul
Przepis super. Właśnie zajdamy się z moimi chłopcami pierogami:) pozdrawiam
MM
Martin Mádr
Świetny przepis na ciasto. Kilka razy próbowałem inne przypisy ale tym razem ciasto wyszło naprawdę super 🖖
PR
Paulina Raduchowska
Świetny przepis - ciasto bardzo smaczne, nie rozkleja sie podczas gotowania i dobrze się z nim pracuje. Dotad korzystałam z przepisu cioci - z jajkiem i maslem. Nigdy więcej hahaha Bede teraz uzywac Pani przepisu, dziekuje.
MP
Marta Puciłowska
Zrobiłam dziś z 1kg mąki wyszło mi 80 pierogów z twarogiem super elastyczne ciasto :)
AS
Adrianna Stempin
Ciasto pyszne. Rzeczywiście bardzo elastyczne. Świetnie się skleja. Bałam się, że mi popękają, bo nie mam doświadczenia w lepieniu pierogów, ale ani jeden się nie rozpadł. Zrobiłam z 1,5 porcji, co by mi nie zabrakło ;) Mmmmm pycha.
JM
Justyna Mazurek
Zrobiłam dziś ciasto wg ww przepisu i bardzo żałuję. Skusiły mnie pochlebne opinie i zachwyty, których niestety nie podzielam. Ciasto gumowe, trudno się wałkuje, zlepia pierogi, po ugotowaniu i ostudzeniu twarde jak podeszwa. Najgorsze ciasto do pierogów, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Wykonałam dokładnie wszystko jak w przepisie, długo wyrabiałam. Nie ma to jak u mamy i proporcje "na oko" - żadne przepisy się nie umywają🙂
LB
Laure Bonnet
Może mąka nie ta. Mi wyszło idealnie...
AH
Aleksandra Hadyna
no nie wierze ja zawsze tak robie i jest super
SB
Sylwia Blachowicz
Fantastycznie wychodzą. Dziękuję 😊
MR
Magdalena Ratajczak
dzięnkuje sprawdziłam goście byli zachwyceni pozdrawiam wszystkiego dobrego
AS
Amelia Szczuchniak
Robiłam sama pierogi pierwszy raz w życiu. Ciasto wyszło idealne, bardzo proste w 'obsłudze', delikatne a przy tym mocne i sprężyste. Nawet makaron z resztki się udał:)
KP
Katarzyna Pietrzak
Mam tylko mąkę 560. Dlaczego tak ważny jest typ mąki?
AB
Arek Bugała
Polecam.Ciasto mistrzostwo świata.
Ewa Żmudzińska
Świetne wyszły dziękuję za przepis ☺️
RN
Renata Niechtam
wyszły super pierogi.....
AM
Anna Marianska
Wyprubuje ten przepis jeszcze jutro,Dziekuje.
TB
Teresa Berczuk
Super ciasto jest świetne
LM
Lidia Mikrut
Przepis z 1910 r masło i jajka- to z Włoch?
WB
Wioletta Bąk Wachnicka
Ciasto bardzo dobre. Polecam
MC
Maria Cisak
Czy dodawać drożdże?
MZ
Madlen Zaprucka
wtf!!!!!!?
MA
Monika Abratanska
naprawde przepis mega jak na moc urzedowa która musza u mnie nabrac rzadko robie bo sie boje ze mi ciasto nie bedzie chciało sie kleic albo bedzie sie rozwalac przy gotowaniu
MA
Monika Abratanska
super tylko ze po wypłynieciu gotujemy np minute a moje nawet sie nie zanuzyły :D nadzienie miesne
DS
Dagmara Stępniak
Wczoraj zrobiłam moje pierwsze pierogi w życiu właśnie z tego przepisu. Ciasto wyszło, tylko ciężko mi się je walkowalo, bardzo sprezynowalo i trochę się kleilo do stolnicy. Co mogłam zrobić nie tak?
MW
Michal Walkiewicz
Brawo zajefajne ciasto mi wyszło dzieki
IM
Iwona Mat
To glina a nie ciasto na pierogi ,zero elstycznosci
AJ
Anna Jabłońska-Filipowicz
Jak można lubić gotowanie, dla mnie to kara!
MK
Małgorzata Kaczmarska
Dziękuję po stokroć za ten przepis! Ciasto na pierogi zawsze budziło mój niepokój, a ta receptura jest boska. Idealna konsystencja, nie trzeba podsypywać mąką, miękkie, łatwo się wałkuje... Rewelacja!!!
MJ
Małgorzata JP
:)
KC
Krzysztof Chris Stemplowski
Ciasto twardnieje od jajka? 😂😂🤣👏👌😌 Ciasto jest twarde bo dajesz zimna wodę... daj goraca wodę i potem dobij jajo a zobaczysz ze całe życie robiłaś zle...
AS
Anna Starzyńska
Właśnie zrobiłam i jest idealne z tego przepisu
BM
Basia Michrowska
Moja mama ....a ma 83-lata każe mi dodawać jajko.....
PP
Poszukiwacze Powiat Pilski
jest prima sort 👌
AM
Aleksandra Michalak Kosko
Wczoraj zrobiłam z tego przepisu ciasto. Jeszcze nigdy wcześniej nie wyszły mi tak dobre pierogi! Pozdrawiam:)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.