Ile razy z Bartkiem nie zamawialiśmy w jakiejś restauracji pierogów ruskich, tyle razy pozostawał jakiś niedosyt. A to ciasto było nie takie, a to nadzienie mało przyprawione, a innym razem w ogóle wszystko wydawało się nie takie jak trzeba. Najlepsze pierogi są te domowe, nikt tutaj nie ma wątpliwości.

Pierogi ruskie

Pamiętam jak pierwszy raz, to było jakieś 4 lata temu, zmierzyłam się z lepieniem pierogów. Oj, nie wyszło to dobrze. Ciasto podczas gotowania mi się rozleciało, a nadzienie było zbyt “pieprzne”. Przez te kilka lat już kilkadziesiąt razy lepiłam pierogi i teraz mogę się podzielić przepisem na absolutnie idealne pierogi ruskie.

pierogi przepis podstawowy

przepis na pierogi

Podstawą nadzienia pierogów jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki.

nadzienie na pierogi ruskie

pierogi ruskie przepis

Podsmażona cebulka dodaje boskiego aromatu i wzbogaca smak. Sól, pieprz i nic więcej do nadzienia nie potrzeba. Pierogi wychodzą pulchne i nieziemsko dobre!

przepis na pierogi ruskie

pierogi ruskie nadzienie

Przepis wyjątkowo ważny, bo rodzinny. Niezawodny. I najlepszy. Z poniższych proporcji wychodzi ok. 100 pierogów :)

pierogi ruskie falbanka

Pierogi ruskie

Składniki

  • Szczypta cukru
  • Pieprz i sól do smaku
  • 2 szt cebuli
  • 1 kg twarogu
  • 1 kg ziemniaków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram, kroję na ćwiartki i gotuję w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być miękkie. Po ugotowaniu tłukę je na gładką masę.
  2. Dodaję do ziemniaków twaróg i dokładnie wszystko mieszam.
  3. Obieram cebulę i kroję ją na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i dodaję posiekaną cebulę. Dodaję do niej płaską łyżeczkę cukru. Cebula powinna mieć złocisty kolor. Pilnuję, żeby się nie przypaliła. Tak przygotowaną cebulkę dodaję do wymieszanych ziemniaków i twarogu. Solę, pieprzę, mieszam i najważniejsze: próbuję, czy nadzienie mi smakuje :)
  4. Rozwałkowuję ciasto do grubości mniej więcej 1-2 mm. Kieliszkiem wykrajam placuszki, nakładam nadzienie i dokładnie zlepiam krańce ciasta.
  5. Do wrzącej osolonej wody wrzucam pierogi, mieszam TYLKO drewnianą łyżką i jak tylko pierogi wypłyną na wierzch to znaczy, że już są gotowe. Pierogi podaję z podsmażoną cebulką.

Ciasto na pierogi

Składniki

  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 kg mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli.
  2. Woda do wyrabiania ciasta powinna być ciepła. Lepiej żeby była za gorąca, niż za chłodna. Stopniowo dodaję wodę do mąki. Mieszam składniki, a jak już woda wsiąknęła w mąkę, to zaczynam wyrabiać ciasto rękoma.
  3. Ciasto wyrabiam do tej pory, póki nie będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk, to podsypuję je mąką. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 20 minut.
  4. Wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.