Ile razy z Bartkiem nie zamawialiśmy w jakiejś restauracji pierogów ruskich, tyle razy pozostawał jakiś niedosyt. A to ciasto było nie takie, a to nadzienie mało przyprawione, a innym razem w ogóle wszystko wydawało się nie takie jak trzeba. Najlepsze pierogi są te domowe, nikt tutaj nie ma wątpliwości.


Pamiętam jak pierwszy raz, to było jakieś 4 lata temu, zmierzyłam się z lepieniem pierogów. Oj, nie wyszło to dobrze. Ciasto podczas gotowania mi się rozleciało, a nadzienie było zbyt “pieprzne”. Przez te kilka lat już kilkadziesiąt razy lepiłam pierogi i teraz mogę się podzielić przepisem na absolutnie idealne pierogi ruskie.
Podstawą nadzienia pierogów jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki.
Podsmażona cebulka dodaje boskiego aromatu i wzbogaca smak. Sól, pieprz i nic więcej do nadzienia nie potrzeba. Pierogi wychodzą pulchne i nieziemsko dobre!
Przepis wyjątkowo ważny, bo rodzinny. Niezawodny. I najlepszy. Z poniższych proporcji wychodzi ok. 100 pierogów :)


Ciasto na pierogi
Składniki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oleju
- 600 ml ciepłej wody
- 1 kg mąki pszennej
Przygotowanie
- Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli.
- Woda do wyrabiania ciasta powinna być ciepła. Lepiej żeby była za gorąca, niż za chłodna. Stopniowo dodaję wodę do mąki. Mieszam składniki, a jak już woda wsiąknęła w mąkę, to zaczynam wyrabiać ciasto rękoma.
- Ciasto wyrabiam do tej pory, póki nie będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk, to podsypuję je mąką. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 20 minut.
- Wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką.

Pierogi ruskie
Składniki
- Szczypta cukru
- Pieprz i sól do smaku
- 2 szt cebuli
- 1 kg twarogu
- 1 kg ziemniaków
Przygotowanie
- Ziemniaki obieram, kroję na ćwiartki i gotuję w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być miękkie. Po ugotowaniu tłukę je na gładką masę.
- Dodaję do ziemniaków twaróg i dokładnie wszystko mieszam.
- Obieram cebulę i kroję ją na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i dodaję posiekaną cebulę. Dodaję do niej płaską łyżeczkę cukru. Cebula powinna mieć złocisty kolor. Pilnuję, żeby się nie przypaliła. Tak przygotowaną cebulkę dodaję do wymieszanych ziemniaków i twarogu. Solę, pieprzę, mieszam i najważniejsze: próbuję, czy nadzienie mi smakuje :)
- Rozwałkowuję ciasto do grubości mniej więcej 1-2 mm. Kieliszkiem wykrajam placuszki, nakładam nadzienie i dokładnie zlepiam krańce ciasta.
- Do wrzącej osolonej wody wrzucam pierogi, mieszam TYLKO drewnianą łyżką i jak tylko pierogi wypłyną na wierzch to znaczy, że już są gotowe. Pierogi podaję z podsmażoną cebulką.



Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

