Pierogi ruskie

Według przepisu z 1920 r.

Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 55 minut
Liczba porcji 100
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Ile razy z Bartkiem nie zamawialiśmy w jakiejś restauracji pierogów ruskich, tyle razy pozostawał jakiś niedosyt. A to ciasto było nie takie, a to nadzienie mało przyprawione, a innym razem w ogóle wszystko wydawało się nie takie jak trzeba. Najlepsze pierogi są te domowe, nikt tutaj nie ma wątpliwości.

Pamiętam jak pierwszy raz, to było jakieś 4 lata temu, zmierzyłam się z lepieniem pierogów. Oj, nie wyszło to dobrze. Ciasto podczas gotowania mi się rozleciało, a nadzienie było zbyt “pieprzne”. Przez te kilka lat już kilkadziesiąt razy lepiłam pierogi i teraz mogę się podzielić przepisem na absolutnie idealne pierogi ruskie.

Podstawą nadzienia pierogów jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki.

Podsmażona cebulka dodaje boskiego aromatu i wzbogaca smak. Sól, pieprz i nic więcej do nadzienia nie potrzeba. Pierogi wychodzą pulchne i nieziemsko dobre!

Przepis wyjątkowo ważny, bo rodzinny. Niezawodny. I najlepszy. Z poniższych proporcji wychodzi ok. 100 pierogów :)

Ciasto na pierogi
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Pierogi ruskie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
MB
Magdalena Biżuteria
po co kłamiesz że to przepis z 1920 roku , Ani przed wojna ani jeszcze długo po wojnie nigdi nikt ani do zadnego rodzaju pierogów nie używał gorącej wody tylko zawsze zimną to jest nowa moda internetowa na zaparzane ciasto , do gotowania jest to dobre ale juz jak chcesz odsmażyc to się nie da . zwyczajnie nie kłam żeby się ktoś przepisem zainteresował z powodu tego że prepis stary, jeśli musisz sie uciekać do kłamstwa to znaczy ze przepis jest taki z dragajak milion innych.
A
Andrzej
Stary ten wpis i przypadkiem na niego trafiłem. Pewnie bym sobie darował komentarz...bo to musztarda po obiedzie, ale nie sposób być obojętnym wobec takiego tupetu! Masz jakieś problemy z osobowością? Wstydź się.
B
Babka
A moja babcia rocznik 1918 zawsze robiła zaparzanie ciasto do pierogów, z reszty ciasta pierogowego pół na pół z masą drożdżową przygotowywała ciasto drożdżowe i tu fantazja była dowolną. Strucla, bułeczki, drożdżówki, paszteciki. Wystarczyło tylko dokonać wyboru czy na słono czy na słodko. Pokolenie przedwojenne nic nie marnowało, tylko my jak zostaje resztka nic nie potrafimy zrobić. Spróbuj kiedyś. Nie krytykuj. Ciekawe skąd babcia wzięła pomysł na parzenie ciasta na pierogi? Pewnie to jakaś nowa moda z przed ponad 70 lat bo co najmniej od tylu lat ten przepis krąży w naszej rodzinie od pokoleń.
Krystyna Żakowicz
Ja robię takie ciasto,pół kilo mąki, dodaję sól gdzieś łyżeczkę, olej chociaż z masłem lepsze ,jajko na środek ,zalewam nie całą szklanką zagotowaną wodą,to jest takie ciasto zaparzane i po paru minutach mieszam widelcem,jak trochę będzie chłodniejsze łącze i wyrabiam rękami do gładkiego ciasta,odkładam aż będzie chłodne pod przykryciem i postępuję jak to się robi dalej z pierogami :)
RG
Renata Gemma
W klasycznym farszu na ruskie pierogi proporcje ziemniaków do sera powinny być jak 2:1. Moim zdaniem taki farsz smakuje dużo lepiej niż z większą ilością twarogu. Osobiście wolę cienko wałkowane ciasto z jajkiem i masłem, ale jak wiadomo w tej kwestii zdania uczonych są podzielone:) Twaróg nie może być zbyt tłusty, mazisty, najlepiej wychodzi z twarogu półtłustego, niemielonego tylko rozkruszonego widelcem. Uważam, ze cukier do farszu jest zupełnie zbędny. Cebulę należy smażyć na smalcu wytopionym ze słoniny i na sporej ilości (co najmniej 10 dag). 1 łyżka tłuszczu to stanowczo za mało.
EG
Edyta Goryl
Dziękuję, jak zawsze wyszły idealne.
Zdjęcie
BR
Beata Reykan
Lubię
AM
Antoni Morawski
a po co tyle ziemniaków? wystarczy połowa z tego wtedy to mają smak!!!
EW
Elżbieta Wietrzyk
Pierogi pyszne, ja dodaje jeszcze prawdziwą bryndzę owczą jeżeli można kupić ( może nazwa pierogów wtedy jest inna)
DF
Dominika Florysiak
Z podanego przepisu jaka ilość pierogów wychodzi ?
MM
Michał Maciążek
Ziemniaki do sera w proporcjach 1:1? Dalem 1,5 kg ziemniakow do 0,5 kg sera a i tak smak sera przeważał. Dodanie cukru do cebuli jak dla mnie niepotrzebne
SG
Sylwia Gajewska
Witam. Wczoraj robiłam pierogi z ciasta 500g maki typ 450, lyzeczka oleju, 280 ml ciepłej wody i łyżeczka soli. Czy do tego przepisu 1 kg maki, 600 ml wody lyzkaoleju szczyorasoli i cukiet. Mogę użyć maki typ 450? Czy z tamtego przepisu lepiej podwoic składniki?
AJ
Aleksandra Jagoda
No przecież już taką pani użyła, to po co pytać czy może?
KK
Kordian Kotlarczyk
Ja lubię pierogi ruskie lekko kwaskowe Kiedyś gdy miałem dostęp do sera wiejskiego robiłem je z serem kilkudniowym Teraz dodaję bryndzę ewentualnie favitę Polecam
MS
Mina Sk
jutro będę jadł
PW
Piotr Wieniawski
To ile ma być tego pieprzu i soli?
PW
Piotr Wieniawski
A olej to kiedy dodac?
BI
Bas Ik
Niestety farsz nie przypadł mi do gustu. Za dużo sera. Spróbowałam drugi raz z mniejszą iloscią sera - dałam nieco więcej niż 500 g i wyszedł zdecydowanie smaczniejszy, ale to pewnie kwestia smaku. Ziemniaki muszą ostygnąć tak a propo ;)
HT
Halina Tyszka
jadłam u znzjomej bardzo mi smakowały , dzisiaj mój debjut
MB
Magdalena Borowiec
Pyszne, dziękuję za przepis! Jak u babci :)
ML
Magda Lena
Będę dziś walczyć, zobaczymy co wyjdzie pierwszy raz będę robić :)ps. jaki twaróg jest najlepszy do ruskich ?
MC
Martha Czapla
1 lyzka soli na 1 kg maki?, niemozliwe, wymaga korektury!
LH
Luiza Hamilton
acha- i kupiłam sobie "za groszę" taką foremką do sklejania pierogów- składają się o wiele łatwiej,szybciej i wygodniej- nic się nie rozkleja przy gotowaniu- polecam wszystkim którzy nie mają cierpliwości, ani zręczności do ich klejenia.
LH
Luiza Hamilton
Polecam przepis!Pierwszy raz wyszło mi ciasto o idealnej strukturze ładnie się sklejające.-Dziękuje:)
GS
Gosia Skrzydłowska
Do ciasta 1 łyżka czy łyżeczka soli?
BS
Borys Suchecki
Farsz. Jedna część twarogu startego na drobnej tarce, na trzy części ziemniaków potraktowanych przez tarkę jak i wcześniej ser. Majeranek, pieprz, sól ostrożnie. Długo wyrabiana masa, aż do idealnej sprężystości. Dużo posiekanej cebuli duszonej około dwie godziny na bardzo małym ogniu. Ona da sekretna słodycz. Gotowe i ugotowane posmarowane pieszczotliwie masłem. Lubię delikatnie je skropić magi w płynie.
BU
Barbara Urbańska
dwie godziny dusic cebulę? czhyba zarty.
KG
Katarzyna Gorska
Pierwszy raz robiłam pierogi ,wyszły pysznie.Dziękuję będę polecać przepis ☺
RW
Rafał Woźniak
Chciałbym tylko dodać, że można by pominąć dodawanie cukru. Żeby cebulka była po usmażeniu słodka, wystarczy ją usmażyć powoli na małym ogniu. Jest wtedy złocista i słodka.
MR
Mariusz Rybacki
cz gotowe pierogi morzna mrozić
Awatar
Lena Gryszko
Mariusz, najlepiej jest mrozić surowe pierogi :) Zobacz też artykuł o poradach dot. pierogów: https://przepisytradycyjne.pl/.../jak-zrobic-idealne.../
MC
Małgorzata Cygler
p. Leno a jaki ma być typ mąki bo od jej rodzaju też dużo zależy:)
RG
Renata Gemma
Lena Gryszko na pierogi najlepsza jest mąka typ 550, zdecydowanie lepiej się wyrabia.
Awatar
Lena Gryszko
Koniecznie 450 :) pszenna, najzwyklejsza :) Zajrzyj też tutaj: https://przepisytradycyjne.pl/.../jak-zrobic-idealne.../
AS
Aśa Szymańska
Na zdjęciach wyglądają przecudnie! Ja zawsze robię ciasto 'na oko' ale dziś spróbuję zrobić dokładnie tak jak w przepisie, może wyjdą lepsze niż zwykle 😉👍
Awatar
Lena Gryszko
Cudnie! <3
AS
Aśa Szymańska
Przeeeeeeepyszne! Chłopak i kot zadowoleni, a byle czego nie jedzą 😆 Farsz zrobiłam jak zawsze na oko. Dziękuję za przepis na ciasto, jest idealny - zamienilam tylko olej na stopione masło (z braku oleju). Z 3/4 ilości wyszło tyle
Zdjęcie
Awatar
Lena Gryszko
Daj znać jak Ci będą smakowały :)
MK
Marzena Korykora
Idealne proporcje! Ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi mi rewelacyjne. dziękuję
Awatar
Lena Gryszko
Proszę bardzo! <3
AJ
Adriana Joanna Kaczmarek
Ile wyszło pierogow z tego farszu :)
BF
Barbara Fron
Wyśmienite,palce lizać:)
IB
Iwona Bąk
Ciasto bez jajek??
GR
Gosia Roguska
Dokładnie ja też nie daje jaj
Awatar
Lena Gryszko
Bez :)
MG
Maria Gacek
Witam, probowalam zrobic ciasto na pierogi wg przepisu. Dalam kg maki, stopniowo dodalam 300ml wody zagotowalam wode i dodalam po paru chwilach taka mega goraca, wymieszalam, dodalam olej i za skarby nie dalo sie wyrobic ciasta, musialam dolewac wody. Co zrobilam zle? Woda za goraca? Bede wdzieczna za podpowiedz, moze wtedy nastepnym razem mi sie uda �
EB
Elzbieta Barska-Tomala
Maria Gacek CIASTO NA PIEROGI1.KG MĄKI1,5 DKG DROŻDŻY( NIE JEST TO KONIECZNOŚĆ)2 JAJKA CAŁE2 SZKLANKI GORĄCEJ WODYDODAĆ 2 ŁYŻKI MASŁA LUB 4 ŁYZKI OLIWYMĄKĘ PRZESIAĆ , WBIC JAJA,DODAĆ DROŻDŻE ,WLAĆ GORACĄ WODĘ Z ROZPUSZCZONYM TŁUSZCZEM I ZAGNIATAĆ ŁYZKĄ CIASTO A JAK TROSZKĘ SIE "ZABIERZE" TO WTEDY JUZ ZAGNIATAMY REKĄ…Zobacz więcej
MG
Maria Gacek
Elzbieta Barska-Tomala Dziekuje za rady ☺ Nastepnym razem sprobuje przepisu.
EB
Elzbieta Barska-Tomala
Za mało wody Pani dodała , na kilogram mąki dodaję zawsze 2 szklanki po 250.ml goracej wody ( w której od razu roztapiam masło) no może troszkę mniej ,takie niepełne i zawsze robię z mąki typ 390--- 405 np.Królowa Kuchni, 2 łyżki masła i 2 jajka można zrobic bez jajek ja jednak dodaję i troszkę soli ,zawsze wychodzi mi super.Proszę spróbowac zrobić z mniejszej ilosci na 1 raz z 1/2 kilograma mąki.Olej dodaję do wody osolonej w której gotuję , żeby się pierożki nie sklejały.Jeżeli robie ciasto na pierogi z owocami to dodaje troszkę drożdży, oiupinke1-- 1.5 dkg Powodzenia:)
AD
Agata Dziedzic
Jak pani robi tą falbankę? Ładnie to wygląda
Jacek Śmiałko
Pochodzę z kresów i gotuję tak jak moja babcia, do ciasta daję tylko mąkę, wodę i łyżkę kwaśnej smietany. Lepienie jest łatwiejsze i nie rozklejaja się w gotowaniu
Barbara Żmuda
A tak wogóle dodając do ciepłych ziemniaków ser to farsz zkwaśnieje niedokładny ten przepis ,a potem jest zgaga :)
MM
Maria Margasińska
Ziemniaki wystudzić ,,,a można też dać ser w innych proporcjach ,mniej jeśli ktoś ma zgagę,,,,
DL
Daga Lis
Dobrze wiedzieć!dziękuję
EF
Ewa Foreman
Chyba 1mm nie 1cm? ;)
BG
Bożena Gądek
W przepis jest 1 mm
AD
Agnieszka Dopierala
Przepisy Tradycyjne Ja jeszcze dodaje miete
Awatar
Lena Gryszko
Racja! Jak najcieniej! ☺️
MK
Magda Kołacz
Ja u siebie w restauracji robię dokładnie taki sam farsz, tylko cebulę przesmażam na sklarowanym maśle. Do ciasta wolę dodawać łyżkę masła zamiast oleju. Masło zalewam ciepłą wodą, czekam aż się rozpuści i wówczas dodaję mąkę i jedno żółtko.
Awatar
Lena Gryszko
Magda, dzięki za komentarz
AB
Alicja Błąkała-Konrad
Jak zawijać pierogi? Jest jakaś najlepsza metoda? Bo mi się często rozwalają...
Awatar
Lena Gryszko
Jadwiga, dzięki! Ja koniecznie spróbuję!
JP
Jadwiga Piechniak
Lena GryszkoRobie bardzo podobnie ale dodaje do farszu jeszcze majeranek lub pietruszke lub szczypiorek i sa fantastyczne. Może ktos sprobuje?
Awatar
Lena Gryszko
Alicja, ja właśnie dlatego stosuję falbankę :-) Nie rozwalają się wtedy... hmm, postaram się niedługo zrobić filmik i pokażę jak dokładnie to robię :-)
AR
Alicja Rosinski
Wyglądają apetycznie ,może zbiorę się na odwagę i też kiedyś zrobię. Pierogi nigdy nie były w jadłospisu w okolicach skąd pochodzę, jeżeli już to z owocami i mięsem. Natomiast ruskie poznałam w USA od ludzi pochodzących z południowo-wschodniej strony Polski.
ET
Elizabeth Trojanowska
Pani Leno a jajko do ciasta? Czy pani nie daje wogole? Uwielbiam pierogi a zwłaszcza ruskie
RG
Renata Gemma
Marzena BW zgadzam się. Ja jeszcze dodaję łyżkę miękkiego masła.
MW
Marzena Wielgosz
Lena Gryszko Ja daje jajka i ciasto wcale nie jest twarde, daje 2 całe jajka i 2 żółtka na 1 kg maki typ 450-500
Awatar
Lena Gryszko
Nie dodaję w ogóle! � inaczej jest twarde a tak mięciutkie �
EP
Elżbieta Pietrzak
robię moje pierogi ruskie podobnie i rodzinka się zajada , ale teraz są jagody i te pieroszki z jagodami i kwaśną śmietaną są najwspanialsze ..... polecam , pychotka .....
KK
Katarzyna Kate Alekoglu
Aśa Szymańska E Warszawianka, weź wycziluj, my tu tylko próbujemy coś ugotować xD
AS
Aśa Szymańska
A co to są pieroszki?
BS
Bogumiła Szufnara
Ten kieliszek to pojemność 250ml, chyba nie do alkoholu ;) Ja wykrawam szklanką.
DG
Danuta Gaik
Ja do sera przy mieleniu dodaję podsmażony boczek wędzony z cebulą mięta i tymianek wychodzą mega pyszne
AS
Anna Sieger
Zawsze robię pierogi wg Pani przepisu i wychodzą super z mięsem i z kapustą i grzybami ten przepis też chętnie wypróbuję tylko jaki twaróg tłusty czy chudy?
OP
Ola Pawłot
Witam Mam zawsze problemy z proporcjami Nie za dużo sera do ziemniaków?
ŁK
Łukasz Kamiński
Ziemniaki powinny być chłodne zanim dodasz ser i jest go zdecydowanie za dużo, stąd ich nieestetyczny, rozlazły wygląd. A psychopaci dodający jakieś szczypiory, majeranki czy pietruszki: weźcie się walnijcie w łby 🤮
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.