Pierogi z powidłami

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 30
Typ dania
Rodzaj kuchni
Składniki
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Co zrobić, kiedy w domu mamy tylko trochę mąki i słoik z powidłami? Odpowiedź jest prosta i sama się nasuwa: zróbmy pierogi :)

Pierogi z powidłami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Rozwałkowane jak na pierogi ciasto nałożyć powidłami, zaprawiwszy je wprzód cukrem albo konfiturami, robić małe pierożki, smarując brzegi białkiem, wrzucić do gotującej się wody, jak spłyną wybrać durszlakową łyżką na półmisek i polać śmietaną.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.