Pierogi z kapustą i grzybami

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 90 minut
Liczba porcji 70
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok. Jednym Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem cynamonu, innym z prezentami i choinką, a jeszcze innym właśnie ze smakiem pierogów z kapustą i grzybami.

Aby pierogi z kapustą i grzybami były naprawdę smaczne, to trzeba trochę poświęcić czasu na odpowiednie przygotowanie nadzienia. Suszone grzyby należy namoczyć, później je podgotować. Kapustę kiszoną gotujemy przez ok. 30 minut. I w końcu wszystko, razem z cebulką podduszamy na patelni przez kolejne 30 minut. Nadzienie doprawiamy, studzimy i dopiero wtedy zaczynamy lepić pierogi.

Aby pierogi z kapustą i grzybami miały ładny kształt i nie rozpadały się w trakcie gotowania można na brzegach zrobić tzw. falbankę.

Z poniższych składników wyszło 70 pierogów.

Ciasto do pierogów
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Pierogi z kapustą i grzybami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Ugotowaną kapustę kwaśną odcedzić na durszlak, jeżeli za kwaśna, przelać zimną wodą, potem wycisnąć przez serwetę do sucha i drobno usiekać. Do rondla dać 12 deka masła, 2 duże cebule posiekać jak najdrobniej i udusić w tem maśle; kapustę posiekaną włożyc do masła, opieprzyć białym pieprzem, posolić, wymieszać dobrze i pod pokrywką na wolnym ogniu dynstować przez pół godziny. Potem wyłożyć na półmisek, a gdy dobrze ochłódnie, robić pierożki, jak ze słodkiej kapusty. Jeżeli kto lubi, można dać grzybków siekanych. Podając na stół, oblać suto masłem lub młodą, świeżą słoniną.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
H
Halina
Witam
Ile dni mogę trzymać te pierogi w lodówce bez mrożenia aby nadawały się do spożycia
G
Gabriela
Ludzie chcecie to gotujcie nie podoba sie to szukajcie innego przepisu lub zróbcie swoj blog a zostawcie kobiete w spokoju. Duzo tu bardzo wdzięcznych za jej trudy co korzysta z jej wysmienitych przepisow.
MB
Magdalena Biżuteria
Nie pisz że to dawny przepis bo ciasto z gorąca wodą to bardzo nowy wynalazek internetowy nawet 20 lat temu nikt takich pierogów nie robił a co dopiero w 1910 roku . zawsze robiono pierogi z zimna lub tylko ciepłą wodą i zawsze z jajkiem.
D
Dominika
Ciasto na pierogi z gorącą wodą robiła już moja prababcia w latach 30tych, taki sposób przygotowania ciasta był u nas stosowany od zawsze, więc stwierdzenie, że to nowy wymysł to jednak czyjaś fantazja.
OG
Ola Gryc
Czy pierogi mrozi się nieugotowane?
MW
Maria Woźniak
pierogi warto wrzucić na chwilę do wrzątku, następnie wystudzić i dopiero zamrozić. Surowe pierogi po zamrożeniu często pękają. Dziękuję za przepis :) zachwycił nawet moją mamę, uznała że pierogi są lepsze niż jej. Pozdrawiam
AF
Anna Feliksiak
Lena Gryszko
Awatar
Lena Gryszko
Tak, mrozimy nieugotowane :) Układamy na desce oprószonej mąką i tak, żeby się nie dotykały. Po kilku godzinach, kiedy są już całkowicie zamrożone, to przekładamy je do woreczka, zamykamy i tak przechowujemy :)
MT
Mar Ta
Naprawdę ciasto do pierogów to tylko woda, mąka i sól?
LZ
Luiza Zbróg
Ciasto wychodzi idealne i bardzo mięciutkie
Awatar
Lena Gryszko
Tak :) Tylko ważne jest to jaka mąka (najlepiej jeżeli jest to typ między 480 a 550), woda koniecznie letnia (czyli po prostu ciepła) i odrobina soli rozpuszczona w ciepłej wodzie :) Jeżeli pierwszy raz zabierasz się za pierogi to możesz do wody z solą dodać 1 łyżkę oleju - to na 100 proc zapewni, że ciasto będzie dobrze się lepiło i będzie elastyczne :)
AW
Aleksandra Wenderlich
Przepis na farsz trochę jest zbyt mocno podzielony na etapy ;) ja do kapusty wrzucam grzybki zalewam zimna woda i gotuje wszystko 2 godz. Potem wystarczy przy krojeniu kapusty wyciągnąć grzyby skręcić na maszynce do mielenia. Dodać usmazonej cebuli i gotowe
JC
Joanna Chamoń
Kapusta nie zawsze jest tak samo kwaśna więc czasem trzeba ją przelać raz czy dwa wodą albo dodać więcej grzybów. Robiąc tak jak Ty Olu ma się mały wpływ na smak farszu.
BS
Bogumiła Szufnara
"Rozwałkowuję ciasto do grubości mniej więcej 1 cm" chyba trochę za grubo ? Ciasto na pierogi czym cieńsze tym pierożki smaczniejsze.
Awatar
Lena Gryszko
Dokładnie, wkradł się błąd i został już poprawiony :) Dzięki za czujność! :)
BS
Bogumiła Szufnara
Sabina Szymaniak My to wiemy ale jak ktoś robi pierwszy raz to zonk.
SS
Sabina Szymaniak
Prawdopodobnie wkradł się błąd, nie 1 cm, tylko 1 milimetr.
SG
Sylwia Gajewska
Ja robię ciasto na pierogi z tej strony tylko tam jest mąka typ 450 łyżeczka soli i oleju plus 280 ml wody wychodzą świetne 🙃
LB
Laure Bonnet
DOkładnie też robię z tyhc proporcji i wychodzi.
GR
Grażyna Roszkowska
A gdzie są jajka w ciescie na pierogi?
MM
Maciej Maciej
Grażyna ja daje jedno jajko na kg.mąki😉 oczywiście przed tym mąkę zalewam prawie wrzatkiem,50ml oleju,mieszam drewnianą łyżką aby się nie sparzyć po chwili dodaję jajko aby się nie zcieło oczywiście. Potem do worka na 15 min. I mamy wyśmienite ciasto parzone na pierogi😉😍ciasto cały casz w worku bądź siatce musi być odkrajamy tylko tyle ile potrzeba aby nie wyschlo za bardzo.pozdrawiam serdecznie.
Awatar
Lena Gryszko
Grażynko, dziękuję za Twój komentarz! Pomyłka tutaj ewidentnie w składnikach, bo żadnych jajek nie dodajemy! :)
AC
Anna Chowaniak
czy 1 kg to nie za duzo?ile ciasto musi siedziec pod sciereczka?
Awatar
Lena Gryszko
Aniu, jak dziekisz sobie ciasto do pierogów do wałkowania to ta część której nie wałkujesz powinna być po prostu pod ściereczką. Ciasto nie musi leżakować ale powinno być przykryte, inaczej wyschnie :)
EN
Ewa Nowakowska
wow !!!
AM
Anna Musiałek
A jak zrobić taką falbankę??
HJ
Halina Joskowska
jakie piękne falbanki :-)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.