Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok. Jednym Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem cynamonu, innym z prezentami i choinką, a jeszcze innym właśnie ze smakiem pierogów z kapustą i grzybami.

Pierogi z kapustą i grzybami

Aby pierogi z kapustą i grzybami były naprawdę smaczne, to trzeba trochę poświęcić czasu na odpowiednie przygotowanie nadzienia. Suszone grzyby należy namoczyć, później je podgotować. Kapustę kiszoną gotujemy przez ok. 30 minut. I w końcu wszystko, razem z cebulką podduszamy na patelni przez kolejne 30 minut. Nadzienie doprawiamy, studzimy i dopiero wtedy zaczynamy lepić pierogi.

pierogi kapusta i grzyby

pierogi przepis z kapustą i grzybami

nadzienie na pierogi z kapustą i grzybami

Aby pierogi z kapustą i grzybami miały ładny kształt i nie rozpadały się w trakcie gotowania można na brzegach zrobić tzw. falbankę.

pierogi z kapustą i grzybami

Z poniższych składników wyszło 70 pierogów.

pierogi na wigilie

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki

  • Pieprz do smaku
  • 1 szt cebuli
  • 150 g suszonych grzybów
  • 1 kg kapusty kiszonej

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę zalewam zimną wodą i doprowadzam ją do wrzenia. Gotuję tak kapustę ok. 30 minut. Następnie odcedzam ją z wody i drobno siekam.
  2. Suszone grzyby moczę w zimnej wodzie co najmniej przez godzinę. Po tym czasie dokładnie je płuczę, przekładam do garnka, zalewamy zimną wodą i gotuję przez godzinę. Jak tylko grzyby są gotowe, odsączam je i drobno siekam.
  3. Obieram i kroję na drobną kostkę cebulę. Rozgrzewam na patelni masło klarowane i rumienię cebulkę na złoty kolor. Do cebulki dodaję posiekaną wcześniej kiszoną kapustę i grzyby. Duszę wszystko jeszcze przez ok. 30 minut.
  4. Doprawiam farsz do smaku pieprzem.
  5. Rozwałkowuję ciasto cieniutko - na ok. 2 mm grubości. Kieliszkiem wykrajam placuszki, nakładam nadzienie i dokładnie zlepiam krańce ciasta.
  6. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątki i czekam, aż wypłyną na wierzch. Pierogi mieszam w garnku tylko drewnianą łyżką. Po wyjęciu z wody dodaję na wierzch zeszkloną w oleju cebulkę.

Ciasto do pierogów

Składniki

  • Szczypta soli
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 kg mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli.
  2. Woda do wyrabiania ciasta powinna być ciepła. Lepiej żeby była za gorąca, niż za chłodna. Stopniowo dodajemy wodę do mąki. Mieszam składniki, a jak już ciasto woda wsiąknęła w mąkę, to zaczynam wyrabiać ciasto rękoma.
  3. Ciasto wyrabiam do tej pory, póki nie będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk to podsypuję je mąką. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 20 minut.
  4. Wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką, kroję na mniejsze kawałki i rozwałkowuję. Przykrycie ściereczką zapobiega wysychaniu ciasta.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Ugotowaną kapustę kwaśną odcedzić na durszlak, jeżeli za kwaśna, przelać zimną wodą, potem wycisnąć przez serwetę do sucha i drobno usiekać. Do rondla dać 12 deka masła, 2 duże cebule posiekać jak najdrobniej i udusić w tem maśle; kapustę posiekaną włożyc do masła, opieprzyć białym pieprzem, posolić, wymieszać dobrze i pod pokrywką na wolnym ogniu dynstować przez pół godziny. Potem wyłożyć na półmisek, a gdy dobrze ochłódnie, robić pierożki, jak ze słodkiej kapusty. Jeżeli kto lubi, można dać grzybków siekanych. Podając na stół, oblać suto masłem lub młodą, świeżą słoniną.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.