Piernik najlepszy

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 50 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jestem ogromną fanką piernika. Podejrzewam, że przez to, że właśnie w tym wypieku skrywają się wszystkie moje ulubione smaki: miód, cynamon, gałka muszkatołowa, czekolada...no i oczywiście powidło śliwkowe. Jeżeli ktoś stwierdza, że nie przepada za piernikiem, to wychodzę z założenia, że do tej pory po prostu nie jadł dobrego piernika :) Ja Wam proponuję klasyczną wersję, czyli piernik przełożony powidłem śliwkowym. Na wierzchu piernik jest obłożony masą marcepanową i oblany gorzką czekoladą. Przygotowanie tego piernika nie jest skomplikowane i kocham tę recepturę za to, że ciasto zawsze się udaje.

Jeżeli ktoś nie przepada za marcepanem, to oczywiście może pominąć ten krok i od razu oblać ciasto czekoladą. Z doświadczenia wiem już, że spokojnie takie ciasto można przygotować nawet dzień przed podaniem - jeżeli na wieczór przełożymy go powidłami, oblejemy czekoladą i zostawimy w zimnym miejscu, to na następny wieczór piernik będzie już idealny. Do surowego ciasta możemy też dodać potłuczone orzechy włoskie, żurawinę albo rodzynki (to zależy od naszych upodobań, ja upiekłam ciasto bez dodatków).

W ostatnim czasie byłam na warsztatach prowadzonych przez Pawła Małeckiego - mistrza cukiernictwa i podpytałam go o kilka kwestii związanych z piernikiem. Dociekałam między innymi też o kwestię odpowiedniego czasu pieczenia piernika: czy faktycznie trzeba nastawać ciasto już miesiąc przez Świętami? Paweł odparł, że przetestował już chyba wszystkie możliwe warianty i jednak skłania się do tego, że jeżeli mamy dobre proporcje na samo ciasto piernikowe, to spokojnie możemy je przygotować kilka dni przed Świętami i piernik będzie nam tak samo smakował, jak ten, który przygotowywany jest kilka tygodni wcześniej. To też Paweł zainspirował mnie do tego, żeby podawać ciasto przełożone masą marcepanową. Kochani, uruchamiajcie piekarniki i łapcie za mikser - w kilka minut przygotujecie ciasto do pieczenia, a reszta praktycznie sama się zrobi :)

Piernik najlepszy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

12 dkg cukru utrzeć z białości z trzema żółtkami, dodać 12 dkg zmielonych orzechów, pół litra mąki, pianę z 4-5 białek, wlać pół litra wystudzonego miodu, 2 dkg potażu rozpuszczonego w kilku łyżkach piwa, wsypać trochę przesianego cynamonu, godździków i gałki muszkatołowej u piec w formie wysmarowanej masłem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
B
Bralczyk
Powidła występują tylko w liczbie mnogiej, więc powidła oblepią( a nie powidło oblepi), wykładamy powidła itd.
M
Martyna
Czy mąkę pełnoziarnistą można zamienić na pszenną?
TD
Tomasz Dec
super piernik!!!!
BT
Barbara Twarda
Witam,w przepisie jest kardamon a w składnikach gałka muszkatałowa (jak i w oryginale z 1910r ),a to nie to samo. O którą przyprawę chodzi? Pozdrawiam
Awatar
Lena Gryszko
Basiu, użyłam kardamonu :) Dziękuję Ci za czujność! Nastomiast jeżeli masz ochotę dodać gałki muszkatołowej, to ja najbardziej można! :)
AM
Antoni Marek
Czy nie za mało jest tej mąki w przepisie? 80g i 60g nie jest literówką?
AR
Alicja Rakoczy
właśnie teraz go przepisujędo zeszytu :D uwieczniam dla potomnych ten przepis :D
AR
Alicja Rakoczy
Aneta Ługowska też go piekłam w święta super polecam
Aneta Ługowska
Wczoraj upieklam z podanych proporcji, wszystko pasuje, piernik wyszedł obłędny :)
MG
Magda Gw
Troszkę zmieniłam i nie miałam maki żytniej tyłki dodałam orkiszowa pełnoziarnista i zamiast pszennej 450 to tortowa 405. Zobaczymy jak wyjdzie 😉
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.