Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Powiem otwarcie: obawiałam się pieczenia makowca. To było moje pierwsze podejście i dużo się naczytałam (i nasłyszałam) jakie to trudne jest upieczenie makowca. Do ostatniej chwili, do momentu, aż odkroiłam kawałek i spróbowałam ciasta, czułam adrenalinę :D Czas najwyższy zabrać się za pieczenie makowca! Uprzedzam: z podanych proporcji wychodzi ponad 2 kg makowca, więc jeżeli chcecie mniejszy, to analogicznie użyjcie mniej składników :)
Oficjalnie mówię Wam: domowego makowca da się zrobić! I smakuje bardzo przyjemnie :) Ja akurat lubię, kiedy jest dużo nadzienia (zresztą widać to na zdjęciach) i nie przepadam za tym, kiedy ciasto jest wysuszone. Tyle serca włożyłam w mojego pierwszego makowca, że po prostu musiał dobrze wyjść. Kluczowe moim zdaniem jest owinięcie makowca w papier do pieczenia - dzięki temu zostawiamy odrobinę miejsca na rośnięcie w piekarniku ale kontrolujemy to - inaczej makowiec może mieć pęknięcie i u mnie w końcówce makowca to się stało. Następnym razem szczelniej go zawinę. Dzielę się z Wami przepisem :)
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Pół kwarty mąki zaparzyć trzema kwaterkami mleka, rozbić, żeby żadnych gruzołków nie było, a gdy ostygnie, wlać drożdży namoczonych w kwaterce mleka łutów 12 i zostawić, żeby podrosło. Ubić pół kopy żółtek ze szklanką mleka; gdy się ciasto ruszy, wlać jaja funt klarowanego masła, funt cukru, łyżeczkę soli, dosypać 3 i pół kwarty mąki, wybijać jak najmocniej, i gdy już od ręki odstaje, włożyć ćwierć funta rodzenek bez pestek i 4 łuty migdałów oparzonych i w paseczki pokrajanych (…) Ze zrobionego jak wyżej ciasta na strucle - bierze się kawał taki, by wystarczył na jedną, rozwałkowuje z lekka na stolnicy, podsypując mąką na okrągły placek. Tymczasem należy przygotować mak sparzony 12 godzin pierwej - potem odlany i uwiercony, po uwierceniu wymieszać z cukrem lub miodem - można kłaść cukier niezbyt miałki, a lepiej się mak uwierci. Do tego maku dodać można na funt maku 1 łut gorzkich migdałów oparzonych i utłuczonych na massę - i trochę cynamonu. Gdy massa będzie doskonale wyrobiona i rozwiercona, nałożyć na nią, to jest rozsmarować grubo na rozwałkowane ciasto, podsypując jeszcze tureckiemi rodzenkami - zwinąć ciasto razem z massą, przez co uformuje się podłużny strucel, posmarować jajkiem i wsadzić do gorącego pieca - dać jednak pierwej dobrze podrosnąć. Wyjąwszy z pieca posmarować lukrem przezroczystym, który natychmiast uschnie na gorącym cieście, jeżeli jest gęsty. (…) W piecu dłużej od zwyczajnych te strucle siedzieć powinny, najmniej 3 kwadranse.
Kobieto, skończyłaś podstawówkę?
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.