Makowiec

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 210 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 30
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Powiem otwarcie: obawiałam się pieczenia makowca. To było moje pierwsze podejście i dużo się naczytałam (i nasłyszałam) jakie to trudne jest upieczenie makowca. Do ostatniej chwili, do momentu, aż odkroiłam kawałek i spróbowałam ciasta, czułam adrenalinę :D Czas najwyższy zabrać się za pieczenie makowca! Uprzedzam: z podanych proporcji wychodzi ponad 2 kg makowca, więc jeżeli chcecie mniejszy, to analogicznie użyjcie mniej składników :)

Oficjalnie mówię Wam: domowego makowca da się zrobić! I smakuje bardzo przyjemnie :) Ja akurat lubię, kiedy jest dużo nadzienia (zresztą widać to na zdjęciach) i nie przepadam za tym, kiedy ciasto jest wysuszone. Tyle serca włożyłam w mojego pierwszego makowca, że po prostu musiał dobrze wyjść. Kluczowe moim zdaniem jest owinięcie makowca w papier do pieczenia - dzięki temu zostawiamy odrobinę miejsca na rośnięcie w piekarniku ale kontrolujemy to - inaczej makowiec może mieć pęknięcie i u mnie w końcówce makowca to się stało. Następnym razem szczelniej go zawinę. Dzielę się z Wami przepisem :)

Nadzienie makowe
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe do makowca
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Pół kwarty mąki zaparzyć trzema kwaterkami mleka, rozbić, żeby żadnych gruzołków nie było, a gdy ostygnie, wlać drożdży namoczonych w kwaterce mleka łutów 12 i zostawić, żeby podrosło. Ubić pół kopy żółtek ze szklanką mleka; gdy się ciasto ruszy, wlać jaja funt klarowanego masła, funt cukru, łyżeczkę soli, dosypać 3 i pół kwarty mąki, wybijać jak najmocniej, i gdy już od ręki odstaje, włożyć ćwierć funta rodzenek bez pestek i 4 łuty migdałów oparzonych i w paseczki pokrajanych (…) Ze zrobionego jak wyżej ciasta na strucle - bierze się kawał taki, by wystarczył na jedną, rozwałkowuje z lekka na stolnicy, podsypując mąką na okrągły placek. Tymczasem należy przygotować mak sparzony 12 godzin pierwej - potem odlany i uwiercony, po uwierceniu wymieszać z cukrem lub miodem - można kłaść cukier niezbyt miałki, a lepiej się mak uwierci. Do tego maku dodać można na funt maku 1 łut gorzkich migdałów oparzonych i utłuczonych na massę - i trochę cynamonu. Gdy massa będzie doskonale wyrobiona i rozwiercona, nałożyć na nią, to jest rozsmarować grubo na rozwałkowane ciasto, podsypując jeszcze tureckiemi rodzenkami - zwinąć ciasto razem z massą, przez co uformuje się podłużny strucel, posmarować jajkiem i wsadzić do gorącego pieca - dać jednak pierwej dobrze podrosnąć. Wyjąwszy z pieca posmarować lukrem przezroczystym, który natychmiast uschnie na gorącym cieście, jeżeli jest gęsty. (…) W piecu dłużej od zwyczajnych te strucle siedzieć powinny, najmniej 3 kwadranse.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
E
EwaZ
Pół kwarty to pół kilograma. Kiedyś w kuchni dworskiej tak robiono ciasto drożdżowe.
B
Bralczyk
Domowego makowca zabraknie, ale domowy makowiec da się zrobić.
Kobieto, skończyłaś podstawówkę?
ZR
Zofia Rosa
Ja mam zastrzeżenia co do ilości mleka i drożdży na 500 gram mąki
AP
Adrianna Puzyniak - Broda
witam. według oryginalnego przepisu jest podane pół kopy żółtek a to jest 30 sztuk, u Pani tylko 4?
Awatar
Lena Gryszko
Adrianno, dostosowałam ilośc jajek do użytych proporcji :) Nie potrzebowałam tak dużej ilości makowców, żeby użyć 30 jajek. Kiedyś przyrządzano zdecydowanie większe ilości jedzenia :)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.