Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
W każdej książce sprzed 1920 roku, którą posiadam w swojej skromnej domowej biblioteczce poświęcone jest kilka słów odnośnie tradycyjnych dań wigilijnych. Karp na Święta był obowiązkową pozycją. Co ciekawe, nie jest to przepis na karpia smażonego ani pieczonego. Karpia obgotowuje się najpierw lekko w wywarze warzywnym, a później odrobinkę poddusza w aromatycznym sosie z rodzynkami, migdałami, czerwonym winem i kropelką karmelu.
Efekt końcowy takiego karpia świątecznego? Powiem Wam, że pozytywnie zaskakujący! Przez to w jaki sposób obrabiamy rybę, to jest ona bardzo delikatna i soczysta. Natomiast sos szary jest niezwykle aromatyczny i bogaty w smaku :) Pięknie to się wszystko ze sobą komponuje, nie trudno takiego karpia przygotować i jestem pewna, że niejedną osobę przy świątecznym stole taki karp mile zaskoczy :)
Muszę Wam jeszcze powiedzieć, że karp którego tutaj widzicie pochodzi z ekologicznych stawów i hodowany jest w tradycyjny i naturalny sposób. Hodowla tego karpia zajmuje aż 3 lata. Karpie karmione są zbożami i ich produkcja nie jest intensywna. Ważne też jest środowisko, w którym te ryby przebywają. Otóż żyją one w krystalicznie czystych i naturalnych stawach zasilanych wodą z rzeki Pisi-Gągoliny w Grzegrzewicach. Dlatego mięso tej ryby nie jest w smaku mdłe.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Oczyszczonego i nasolonego karpia ugotować w całości lub pokrajanego w dzwonka w smaku z jarzyn i korzeni. Gdy już na wpół ugotowany wyjąć go, a na smaku zrobić polski szary sos z rodzynkami i migdałami, włożyć w niego karpia i dalej dusić aż będzie zupełnie miękki.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.