Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Szczupak w polskiej kuchni gości już od dawna. Ryba ta zdobyła swoją popularność jeszcze w średniowieczu, kiedy chętnie była podawana do królewskiego stołu. Sposobów na przygotowanie szczupaka jest wiele. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo delikatną i aromatyczną wersję tej ryby.
Szczupak posiada białe mięso, jest rybą słodkowodną i należy do tych najchudszych okazów rybnych. Szczupak duszony z jarzynami jest wdzięcznym przepisem: z pewnością się nie zmęczymy przyrządzając to danie :) Poniżej zamieszczam oryginalny przepis z 1871r.
Składniki
Przygotowanie
“Usiekać drobno kilka grubych korzeni pietruszki, dwa selery, kilka marchwi parę cebul; w rondel włożyć kawał masła, wsypać siekanej włoszczyzny, włożyć warstwę osolonego już szczupaka [...] [...]popieprzyć, znowu warstwę masła, jarzyn i szczupaka, na wierzch jeszcze posypać włoszczyznami, popieprzyć i położyć kawał masła, przykryć mocno pokrywą i na węglach powoli dusić; w pół godziny ryba powinna być gotowa.
Przed wydaniem wsypać garść tartej bułki, potrząsnąć rondlem tylko i ostrożnie łyżką dzwonka przewrócić, żeby się nie popsuły.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.