Szczupak duszony z jarzynami

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 50 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Szczupak w polskiej kuchni gości już od dawna. Ryba ta zdobyła swoją popularność jeszcze w średniowieczu, kiedy chętnie była podawana do królewskiego stołu. Sposobów na przygotowanie szczupaka jest wiele. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo delikatną i aromatyczną wersję tej ryby.

Szczupak posiada białe mięso, jest rybą słodkowodną i należy do tych najchudszych okazów rybnych. Szczupak duszony z jarzynami jest wdzięcznym przepisem: z pewnością się nie zmęczymy przyrządzając to danie :) Poniżej zamieszczam oryginalny przepis z 1871r.

Szczupak duszony z jarzynami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

“Usiekać drobno kilka grubych korzeni pietruszki, dwa selery, kilka marchwi parę cebul; w rondel włożyć kawał masła, wsypać siekanej włoszczyzny, włożyć warstwę osolonego już szczupaka [...] [...]popieprzyć, znowu warstwę masła, jarzyn i szczupaka, na wierzch jeszcze posypać włoszczyznami, popieprzyć i położyć kawał masła, przykryć mocno pokrywą i na węglach powoli dusić; w pół godziny ryba powinna być gotowa.

Przed wydaniem wsypać garść tartej bułki, potrząsnąć rondlem tylko i ostrożnie łyżką dzwonka przewrócić, żeby się nie popsuły.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.