Często otrzymuję pytanie: jak dobrze przechować pierogi? W zasadzie istnieje kilka sposobów mrożenia pierogów na Święta ale ja od lat praktykuję tylko jeden z nich i zawsze go wszystkim polecam.


Aby pierogi zachowały swój kształt i przede wszystkim smak najlepiej jest układać je na desce porządnie oprószonej mąką. Świeżo ulepione pierogi układamy obok siebie ale tak, żeby się nie dotykały. Następnie oprószamy je kolejną warstwą mąki i wstawiamy do zamrażalnika. Pierogi powinny się mrozić przez co najmniej godzinę. Następnie możemy je przełożyć do woreczka zamykanego strunowo.
Jeżeli lepisz od razu dużą ilość pierogów to na pierwszą warstwę pierogów oprószonych mąką możesz ułożyć bawełnianą ściereczkę i na niej wyłóż kolejną warstwę pierogów pamiętając o tym, że nie mogą się one ze sobą dotykać.
Co jeżeli pierogi przykleiły się do deski? W żadnym wypadku nie odrywaj ich na siłę. Jeżeli pierogi mocno się przymroziły, to odczekaj kilkanaście minut – zostaw deskę z pierogami w pokojowej temperaturze – zobaczysz, że z łatwością się odkleją od deski i nie uszkodzi się ciasto.
Niżej znajdziesz przepis na idealne ciasto na pierogi.


Ciasto pierogowe
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 280 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Mąkę typu 450 (maksymalnie 480) dokładnie przesiewam. Czasami zdarza się, że mąka jest zbita, dostają się drobne zanieczyszczenia, dlatego warto się tego pozbyć.
- W osobnym naczyniu mieszam ze sobą letnią wodę, sól i olej. Dodaję całość do mąki.
- Początkowo ciasto lekko mieszam za pomocą szpatułki. W końcu zaczynam wyrabiać ciasto rękoma. Najpierw jedną ugniatam wszystko i jak tylko widzę, że odchodzi od brzegów naczynia, to przekładam je na stolnicę.
- Wyrabiam ciasto dwoma rękoma przez ok. 15 minut. Tak aby było elastyczne i miękkie. Pod wpływem nacisku i ciepła ciasto nabiera idealnej konsystencji.
- Dzielę ciasto na części. Kiedy jedną cześć rozwałkowuję, to pozostałe trzymam pod przykryciem. Dzięki temu ciasto utrzyma odpowiednią wilgotność.



Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

