Kiedy za oknem przyjemnie przypieka słońce, a na targu można dorwać już polskie, słodkie truskawki to pierogi z truskawkami wydają się być idealnym rozwiązaniem na popołudniowy obiad. Jeszcze większa przyjemność jest wtedy, kiedy lepisz te pierogi z najbliższą Ci osobą :)

Pierogi z truskawkami i twarogiem

Ogólnie lepienie pierogów jest idealnym pretekstem do tego, żeby zebrać się w większym gronie i spędzić ze sobą czas, którego zawsze jest za mało. Dlatego jak otrzymaliśmy zaproszenie od Kamis na udział w spotkaniu, podczas którego każdy miałby ulepić swoją propozycję pierogów, żeby później zasiąść do dużego stołu na wspólne ucztowanie, to długo się nie zastanawialiśmy i z przyjemnością wzięliśmy udział w tym spotkaniu. Spotkaliśmy się w dosyć sporym gronie. Było nas ok. 20 osób i przez kilka godzin przygotowywaliśmy różnego rodzaju pierogi. Jakiś czas temu ogłosiłam też na Instagramie mini konkurs, w którym nagrodą był udział w tych warsztatach. Dołączyła do nas Wiola z bloga Słodki Zapach Malin. Cudownie było mieć możliwość poznać się na żywo! :)

pierogi z truskawkami przepis

Kamis

Przepis na pierogi z truskawkami

Już nieraz wspominaliśmy, że lubimy razem gotować. Wyrabianie ciasta, wałkowanie i przystrojenie talerza wziął na siebie Bartek. Ja z kolei mogłam doprawić nadzienie i powoli zlepiać pierożki. W przyjemnej atmosferze spędziliśmy ze sobą czas i to wydarzenie przypomniało nam tylko, że powinniśmy jeszcze częściej razem gotować :)

ciasto na pierogi

pierogi z truskawkami

przepis na pierogi

pierogi przepis

Pierogi z truskawkami i twarogiem doprawione są świeżą miętą i ziarenkami laski wanilii. Przez to wnętrze pieroga jest bardzo aromatyczne i łączy ze sobą najprzyjemniejsze letnie zapachy. Z kolei sos waniliowy z odrobiną pieprzu ognistego idealnie balansuje słodycz pierogów. Podczas tego spotkania dowiedzieliśmy się, że Kamis wyprodukował najczęściej kupowane przyprawy w większych, familijnych opakowaniach. Myślę, że niedługo będę chciała niektórych z Was obdarować zestawem takich przypraw :) Zaglądaj na naszego Instagrama albo na Facebooka.

gotowane pierogi

sos waniliowy

pieprz ognisty kamis

pierogi z truskawkami i sosem

Jeżeli szukasz dokładnego poradnika jak się zabrać za lepienie idealnych pierogów, to zachęcam Cię do przeczytania tego artykułu. Z kolei tu dowiesz się wszystkiego o idealnym cieście pierogowym. Zobacz też jakie pierogi przygotował Kamis: przepis na pierogi szpinakowe z boczniakami. Korzystaj śmiało! :)

pierogi szpinakowe z boczniakami

Pierogi z truskawkami i twarogiem

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 2 szt żółtek
  • 200 ml śmietanki 30 proc
  • Łyżeczka pieprzu ognistego Kamis
  • 1 łyżeczka przyprawy: cukier waniliowy z kardamonem Kamis
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 laski świeżej laski wanilii Kamis
  • Kilka listków świeżej mięty
  • 400 g twarogu
  • 400 g truskawek
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 170 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy nadzienie: truskawki kroimy na małe kawałeczki dodajemy je do twarożku. Przyprawiamy całość posiekaną świeżą miętą, cukrem waniliowym z nutą kardamonu, cukrem pudrem i ziarenkami z prawdziwej laski wanilii. Mieszamy całość ale niezbyt mocno, żeby truskawki zachowały swój kształt.
  2. Wyrabiamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy je i wycinamy krążki za pomocą szklanki.
  3. Nakładamy farsz na krążek ciasta i zgrabnie zalepiamy brzegi. Gotujemy we wrzącej, lekko słonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch.
  4. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę – pilnujemy żeby nie doprowadzić do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.
  5. W osobnej miseczce ubijamy żółtko z cukrem. Dodajemy strumieniem puszystą masę do podgrzanej śmietanki. Cały czas mieszamy za pomocą trzepaczki (pamiętaj, aby rondelek nie stał już na ogniu).
  6. Przyprawiamy sos: dodajemy ziarenka laski wanilii oraz przyprawę pieprz ognisty.
  7. Całość umieszczamy ponownie na małym ogniu i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Sos nam się ładnie zagęści. Zdejmujemy z ognia i podajemy go do pierogów z truskawkami.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.