Pierogi z truskawkami i twarogiem

Według przepisu z 1920 r.

Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 40
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kiedy za oknem przyjemnie przypieka słońce, a na targu można dorwać już polskie, słodkie truskawki to pierogi z truskawkami wydają się być idealnym rozwiązaniem na popołudniowy obiad. Jeszcze większa przyjemność jest wtedy, kiedy lepisz te pierogi z najbliższą Ci osobą :)

Ogólnie lepienie pierogów jest idealnym pretekstem do tego, żeby zebrać się w większym gronie i spędzić ze sobą czas, którego zawsze jest za mało. Dlatego jak otrzymaliśmy zaproszenie od Kamis na udział w spotkaniu, podczas którego każdy miałby ulepić swoją propozycję pierogów, żeby później zasiąść do dużego stołu na wspólne ucztowanie, to długo się nie zastanawialiśmy i z przyjemnością wzięliśmy udział w tym spotkaniu. Spotkaliśmy się w dosyć sporym gronie. Było nas ok. 20 osób i przez kilka godzin przygotowywaliśmy różnego rodzaju pierogi. Jakiś czas temu ogłosiłam też na Instagramie mini konkurs, w którym nagrodą był udział w tych warsztatach. Dołączyła do nas Wiola z bloga Słodki Zapach Malin. Cudownie było mieć możliwość poznać się na żywo! :)

Już nieraz wspominaliśmy, że lubimy razem gotować. Wyrabianie ciasta, wałkowanie i przystrojenie talerza wziął na siebie Bartek. Ja z kolei mogłam doprawić nadzienie i powoli zlepiać pierożki. W przyjemnej atmosferze spędziliśmy ze sobą czas i to wydarzenie przypomniało nam tylko, że powinniśmy jeszcze częściej razem gotować :)

Pierogi z truskawkami i twarogiem doprawione są świeżą miętą i ziarenkami laski wanilii. Przez to wnętrze pieroga jest bardzo aromatyczne i łączy ze sobą najprzyjemniejsze letnie zapachy. Z kolei sos waniliowy z odrobiną pieprzu ognistego idealnie balansuje słodycz pierogów.

Jeżeli szukasz dokładnego poradnika jak się zabrać za lepienie idealnych pierogów, to zachęcam Cię do przeczytania tego artykułu. Z kolei tu dowiesz się wszystkiego o idealnym cieście pierogowym. Korzystaj śmiało! :)

Pierogi z truskawkami i twarogiem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.