Letni deser

Według przepisu z 1893 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 0 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jest to nasz ulubiony letni deser. Przygotowuje się go w kilka minut i zawsze dobrze smakuje. Nie sposób go zepsuć i za każdym razem może zaskakiwać. Dodajemy to co lubimy najbardziej: sezonowe owoce, pokruszone ciastka, pokruszone beziki i oczywiście krem z mascarpone i bitej śmietany. Serwujemy w pucharkach albo szklaneczkach od razu po tym jak go przyrządzimy.

Tradycyjna nazwa tego deseru to Eton Mess. Powstał w 1893 roku i był to deser podawany w jednym z angielskich szkół, właśnie w miejscowości Eton. "Mess" z kolei wywodzi się z samego wyglądu – deser jest jednym wielkim bałaganem :) Im więcej się dzieje, im więcej nieregularnych warstw i kolorów, tym lepiej.

Letni deser
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.