Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Jest to nasz ulubiony letni deser. Przygotowuje się go w kilka minut i zawsze dobrze smakuje. Nie sposób go zepsuć i za każdym razem może zaskakiwać. Dodajemy to co lubimy najbardziej: sezonowe owoce, pokruszone ciastka, pokruszone beziki i oczywiście krem z mascarpone i bitej śmietany. Serwujemy w pucharkach albo szklaneczkach od razu po tym jak go przyrządzimy.
Tradycyjna nazwa tego deseru to Eton Mess. Powstał w 1893 roku i był to deser podawany w jednym z angielskich szkół, właśnie w miejscowości Eton. "Mess" z kolei wywodzi się z samego wyglądu – deser jest jednym wielkim bałaganem :) Im więcej się dzieje, im więcej nieregularnych warstw i kolorów, tym lepiej.
Letni deser
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.