
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Niektórzy z Was już wiedzą, że jesteśmy z Bartkiem miłośnikami dobrej kawy i herbaty. Nie ma dnia, żeby w naszym domu nie była zaparzana filiżanka ulubionego naparu. Kochamy testować i eksperymentować z nowymi smakami.




Kiedy w naszym domu pada pytanie "czy chcesz herbaty?" albo "czy chcesz kawy?" to od razu trzeba doprecyzować na co ma się ochotę... zielona, biała, czerwona (kocham rooibosy!), a jeżeli kawa to zaparzana w jaki sposób? Ze spienionym mlekiem, z lodami, z zimnym mlekiem, może ze śmietanką?
W zeszłym roku mieliśmy możliwość spędzić kilka miesięcy we Włoszech. Włosi są słynni ze swojej szczerej miłości do kawy. Znają ją na wylot i doskonale rozumieją. W najbrzydszej kafejce otrzymasz przy barze (tak, Włosi najchętniej piją kawę przy barze) najlepszą kawę na świecie. Najpierw kawa później wszystkie inne sprawy.
Zwracamy ogromną uwagę na to w jaki sposób są hodowane ziarna kawy, jak są wypalane i jak są oczywiście przechowywane. Wszystkie powyższe czynniki decydują o tym jak nasza kawa smakuje. O kawie można pisać i pisać, ponieważ za dobrą kawą kryje się potężna wiedza i filozofia.
Poniżej zamieszczam przepis na bardzo delikatną i kremową kawę. Będzie ona idealna w cieplejsze dni, ponieważ serwowana jest na zimno. Poniżej zamieszam też zdjęcie tej kawy, która naprawdę jest świetna. Swoją drogą zobaczcie też jakie mają tam czekolady! :D
Poniższe proporcje wystarczą dla 2 osób.
Składniki
Przygotowanie
Ćwierć funta najlepszej kawy palonej ugotować na kwarcie twardej wody, dodając kawałek utłuczonej wanilii; skoro się ustoi, przecedzić przez serwetę, osłodzić i ostudzić na lodzie. Osobno ubić na pianę kwarty dobrej słodkiej śmietanki i w chwili gdy ma się kawa podawać, wymieszać ją z ubitą śmietanką i zaraz łyżką nalewać do filiżanek.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.