![](/img/containers/pliki/przepisy/kompot-ananasowo-gruszkowy/9cd6984dd07853a5b82419f876ea8fe8.jpg/3f05a843a52d726ba5e10a5d2e4104b5.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kompot ananasowo-gruszkowy jest orzeźwiający :-) Dobrze jest go zaserwować do obiadu. Gruszki nadają pięknego złocistego koloru i cudownie współgrają ze słodkim ananasem.
![](/img/containers/pliki/przepisy/kompot-ananasowo-gruszkowy/c10780d495d31b204184d568e6168524.jpg/2bc6d317c2c5336e545d1c547ac8e9bf.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/kompot-ananasowo-gruszkowy/d19aafd705f48fdac415e6a42750e57c.jpg/86fc8346d2c80e342de82cd390fcfee6.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/kompot-ananasowo-gruszkowy/601191101746fe6e63ff4605e2678e42.jpg/7c32f87fb026fd8d319f620abd4aa6aa.webp)
Kompot ananasowo-gruszkowy
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Bery, bergamot albo inne okrągłe gruszki obrać, rozkroić, wykroić środek z pestkami, nalać wodą, aby w niej zanurzone były, dodać cukru i gotować tak długo aż zczerwienieją. Dojrzały ananas rozebrać, pokrajać w cienkie plasterki i wrzucić na wrzący syrop z cukru i wody, zagotowac raz, zestawić, przykryć, a gdy trochę przestygnie przetrzeć przez sitko i zalać ułożone na salaterce gruszki. Syropem ananasowym można także nalać kompot z brzoskwini, moreli a na nawet ze śliwek węgierek.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.