Gorąca czekolada

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Śnieg za oknem, niższa temperatura na zewnątrz i gorąca czekolada jest tym magicznym napojem, który cudownie rozgrzewa i umila zimniejsze dni. W większości współczesnych przepisach popularnym dodatkiem do gorącej czekolady jest śmietanka. Pokażę Ci jak się bez niej obejść ale przy tym gwarantuję Ci, że Twoja gorąca czekolada będzie równie (jak nie bardziej!) aksamitna, a przy tym mniej kaloryczna :)

Całą tajemnicą jest dodanie do gorącej czekolady dobrze zmiksowanego żółtka z odrobiną cukru. To właśnie dzięki niemu gorąca czekolada nabiera delikatności i lekkości. Nie bójmy się bakterii typu salmonella, ponieważ ginie ona już w 70 stopniach – a nasza czekolada będzie naprawdę gorąca :)

Oczywiście, decydując się na gorącą czekoladę nie można się ograniczać i lekko ubita śmietanka, a do tego mięciutkie pianki będą idealne!

Możesz pominąć dodatki i uraczyć się (nie-)zwykłą gorącą czekoladą, a możesz też ją zmodyfikować i dodać np. cynamonu, goździków, pomarańczy, imbiru, czy chilli. Z podanych proporcji wyjdą 2 szklanki (po 250 ml).

Nieważne na jaki sposób się zdecydujesz, jedno jest pewne: gorąca czekolada w zimniejsze dni służy każdemu.

Gorąca czekolada
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Na 1 filiżankę 1 tabliczkę czekolady postawić w letnim piecyku by zmiękła. Potem ją rozgnieść, rozprowadzić szklanką mleka i zagotować. Przed wydaniem zaciągnąć na ogniu z żółtkiem ubitem z dwiema łyżeczkami cukru, nalać do filiżanki a na wierzch wyłożyć łyżkę kremu ze słodkiej śmietanki. Tak ją podają w cukierniach, w domu można ją podać i bez kremu. Głównym warunkiem smacznej czekolady jest dobry jej gatunek.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
ET
Ewelina Tekieli
Wyszło pysznie! 😀
Zdjęcie
Awatar
Lena Gryszko
Bosko! :) Bardzo się cieszę! :)
AP
Alicja Paz
Wygląda przepysznie i na pewno spróbuję :)
Awatar
Lena Gryszko
Alicja Paz <3
AP
Alicja Paz
Wyszło pysznie, choć nie tak estetycznie jak na zamieszczonych tu obrazkach :) Ale na pewno będę trenować!
Awatar
Lena Gryszko
Daj znać jak wyszło :)
MR
Maja Rubik
Czy taka czekolade można zrobić wcześniej i ewentualnie później podgrzać? Czy straci swój smak?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.