Ucierane z całymi jabłkami i karmelem

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 50 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Ucierane ciasto w trochę w innym wydaniu: z całymi jabłuszkami zanurzonymi w cieście i na wierzchu z cudownym karmelem. Tradycyjnie ciasto ucierane z jabłkiem wygląda tak, że na wierzchu układa się plasterki jabłka. Pewnego dnia pomyślałam sobie: a gdyby tak do samego ciasta włożyć całe jabłko i zapiec je w tym cieście? Nie byłam pewna czego mogę oczekiwać, ale teraz z ręką na sercu mogę Ci polecić ten patent. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich domownikach i każdy (nawet 4-letnia Zosia) się nim zachwycała <3

To na co trzeba zwrócić uwagę, to przede wszystkim wielkość jabłek. Im mniejsze, tym lepsze. U mnie, na okrągłą formę o średnicy 24 cm zmieściło się 6 jabłuszek.

Samo ciasto robi się błyskawicznie, wystarczy porządnie zmiksować ze sobą wszystkie składniki.

Jabłka wystarczy wydrylować i zalać surowym ciastem. W czasie pieczenia ciasto urośnie i zapełni też środek jabłek.

Uwieńczeniem na cieście będzie sos karmelowy. Przez to, że ciasto jest mimo wszystko mocno jabłkowe, to nie jest za słodkie i karmel idealnie tu pasuje.

Ucierane z całymi jabłkami i karmelem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Kilka kawałków cukru namoczyć lekko w wodzie i włożywszy do suchego rondelka smażyć na ogniu tak długo aż się cukier zupełnie rozpuści i zrumieni na ciemno brązowy kolor, uważając aby się nie spalił bo wtenczas w smaku będzie gorzki. Gdy dostatecznie zrumieniony zalać zimną wodą zagotować chwilę aż się cała skorupka od spodu rozpuści i zlać do słoika lub flaszki i używać w miarę potrzeby.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
SG
Stanisław Gronecki
Postawa godna naśladowania tak trzymaj
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.