Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Ucierane ciasto w trochę w innym wydaniu: z całymi jabłuszkami zanurzonymi w cieście i na wierzchu z cudownym karmelem. Tradycyjnie ciasto ucierane z jabłkiem wygląda tak, że na wierzchu układa się plasterki jabłka. Pewnego dnia pomyślałam sobie: a gdyby tak do samego ciasta włożyć całe jabłko i zapiec je w tym cieście? Nie byłam pewna czego mogę oczekiwać, ale teraz z ręką na sercu mogę Ci polecić ten patent. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich domownikach i każdy (nawet 4-letnia Zosia) się nim zachwycała <3
To na co trzeba zwrócić uwagę, to przede wszystkim wielkość jabłek. Im mniejsze, tym lepsze. U mnie, na okrągłą formę o średnicy 24 cm zmieściło się 6 jabłuszek.
Samo ciasto robi się błyskawicznie, wystarczy porządnie zmiksować ze sobą wszystkie składniki.
Jabłka wystarczy wydrylować i zalać surowym ciastem. W czasie pieczenia ciasto urośnie i zapełni też środek jabłek.
Uwieńczeniem na cieście będzie sos karmelowy. Przez to, że ciasto jest mimo wszystko mocno jabłkowe, to nie jest za słodkie i karmel idealnie tu pasuje.
Składniki
Przygotowanie
Kilka kawałków cukru namoczyć lekko w wodzie i włożywszy do suchego rondelka smażyć na ogniu tak długo aż się cukier zupełnie rozpuści i zrumieni na ciemno brązowy kolor, uważając aby się nie spalił bo wtenczas w smaku będzie gorzki. Gdy dostatecznie zrumieniony zalać zimną wodą zagotować chwilę aż się cała skorupka od spodu rozpuści i zlać do słoika lub flaszki i używać w miarę potrzeby.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.