
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przyznaję, mam ogromną słabość do pulchnych racuszków. To jest tego typu śniadanie, które od razu pozytywnie nastraja na resztę dnia. A jak dodamy do ciasta dobrze przyprawione jabłka, to już w ogóle jesteśmy w raju. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na racuchy drożdżowe i jestem ogromnie wdzięczna za to, że w moje ręce trafiła książka z przepisami z 1895 roku! (bo to właśnie z niej pochodzi receptura).


Racuchy wychodzą niesamowicie pulchne i mięciutkie. Tradycyjnie podaję je z cukrem pudrem. Do tego niesłodzona, ulubiona herbata albo kawa i jest piękny poranek! Z podanych niżej składników wychodzi ok. 10 racuchów, co spokojnie wystarczy dla 2-3 osób.
Składniki
Przygotowanie
Kwartę mąki rozrobić szklanką mleka, dodał 2 łuty drożdży, wbić 4 żółtka, włożyć łyżkę świeżego masła, wyrobić wszystko warząchwią, dodać trochę soli, a skoro podrośnie brać łyżką ciasto i kłaść na rozpalony na patelni szmalec lub masło. Na półmisku posypują się cukrem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.