Racuchy z jabłkami

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 5 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Przyznaję, mam ogromną słabość do pulchnych racuszków. To jest tego typu śniadanie, które od razu pozytywnie nastraja na resztę dnia. A jak dodamy do ciasta dobrze przyprawione jabłka, to już w ogóle jesteśmy w raju. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na racuchy drożdżowe i jestem ogromnie wdzięczna za to, że w moje ręce trafiła książka z przepisami z 1895 roku! (bo to właśnie z niej pochodzi receptura).

Racuchy wychodzą niesamowicie pulchne i mięciutkie. Tradycyjnie podaję je z cukrem pudrem. Do tego niesłodzona, ulubiona herbata albo kawa i jest piękny poranek! Z podanych niżej składników wychodzi ok. 10 racuchów, co spokojnie wystarczy dla 2-3 osób.

Racuchy z jabłkiem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Kwartę mąki rozrobić szklanką mleka, dodał 2 łuty drożdży, wbić 4 żółtka, włożyć łyżkę świeżego masła, wyrobić wszystko warząchwią, dodać trochę soli, a skoro podrośnie brać łyżką ciasto i kłaść na rozpalony na patelni szmalec lub masło. Na półmisku posypują się cukrem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.