Mędrzyki

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 25 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Mędrzyki, co to jest? Okazuje się, że placuszki z twarogu, inaczej "pierożki smażone" :)

Skórka cytrynowa jest idealnym dodatkiem do twarogu. Oprócz tego, mędrzyki wychodzą dosyć wytrawne. Dzięki temu możemy swobodnie wybierać dodatki..konfitura, dżem, miód itp :)

Mędrzyki
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Przyrządzić twaróg jak na pierożki leniwe tylko bez mąki, dodać trcohę tartej skórki pomarańczowej lub cytrynowej, uformować ogrągłe placuszki wielkości rubla, które w środku nacisnąć palcem; Każdy z tych mędrzyków maczać w jajku rozbitem, obsypać bułeczką tartą i kłaść na gorące masło, obsmażając z obu stron, potem je posypać grubo cukrem i wstawiać z półmiskiem na chwilę do pieca. Podać z sokiem owocowym lub z bitą śmietaną.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.