
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Mędrzyki, co to jest? Okazuje się, że placuszki z twarogu, inaczej "pierożki smażone" :)

Skórka cytrynowa jest idealnym dodatkiem do twarogu. Oprócz tego, mędrzyki wychodzą dosyć wytrawne. Dzięki temu możemy swobodnie wybierać dodatki..konfitura, dżem, miód itp :)
Składniki
Przygotowanie
Przyrządzić twaróg jak na pierożki leniwe tylko bez mąki, dodać trcohę tartej skórki pomarańczowej lub cytrynowej, uformować ogrągłe placuszki wielkości rubla, które w środku nacisnąć palcem; Każdy z tych mędrzyków maczać w jajku rozbitem, obsypać bułeczką tartą i kłaść na gorące masło, obsmażając z obu stron, potem je posypać grubo cukrem i wstawiać z półmiskiem na chwilę do pieca. Podać z sokiem owocowym lub z bitą śmietaną.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.