Naleśniki z jabłkiem i pianką bezową

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Naleśniki przekładane prażonym jabłkiem i podpieczone w piekarniku. Na wierzchu naleśników jest lekka, zrumieniona pianka - mięciutka beza. I na dodatek są jeszcze podpieczone orzechy włoskie. Po takim śniadaniu chce się działać! :)

Naleśniki z jabłkiem i pianką bezową
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Usmażyć zwyczajnym sposobem naleśniki, posmarować marmuladą z jabłek albo massą migdałową lub też nałożyć konfiturami, złożyć w klin i układać na półmisku przesypując cukrem. Ubić pianę z kilku białek, zmieszać z cukrem i drobno siekanymi midałami, ubrać po wierzchu naleśniki i zapiec w piecu. Na wydaniu oblać sokiem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
RM
Renata Melich
jestem na diecie,ale sie skusze
WS
Wioletta Socha
Oooo maskara....już wiem co dzisiaj będzie u nas na kolacjeDzięki Lena
Awatar
Lena Gryszko
Ale się cieszę! Miłego dnia!
BN
Brygida Nowak
Spróbuję zaraz dziękuję
Awatar
Lena Gryszko
Daj znać jak wyszły!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.