
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Jestem wielbicielką mącznych potraw, czy to na słodko, czy typowo wytrawnych dań. Mamy już późną jesień ale sezon na jabłka trwa. Z tymi słodkimi, cynamonowymi placuszkami świetnie komponują się jabłka o nazwie szara reneta :)

Ciasto naleśnikowe, to również przepis tradycyjny. Pokusiłam się tutaj o przygotowanie ciasta na naleśniki śmietankowe. Całość wyszła bardzo smaczna i w oka mgnieniu zniknęła z talerzy. Z podanych proporcji wychodzi ok. 35 placuszków.
Składniki
Przygotowanie
Przygotować ciasto jak na naleśniki, tylko gęste, jabłka obrać, pokrajać w plasterki a odrzuciwszy pestki i łuskowinę, posypać je cukrem i cynamonem, a kto chce może skropić arakiem. Gdy tak nasiąkną najmniej przez 1/2 godziny, maczać każdy plasterek w cieście i smażyć w gorącem maśle lub szmalcu. Wydając posypać suto cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.