![](/img/containers/pliki/przepisy/budyn-jaglany-z-dynia/2f2feeb56317d9f2f3dfbbb0fc9598a1.jpg/4a200692c2b9078c22a7191f7c4e8f76.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przeszukując ponad 100-letnie książki z przepisami kulinarnymi nie trafiłam ani na jedną recepturę z wykorzystaniem dyni. Wydawało mi się to podejrzane, ponieważ oznaczałoby to, że pierwszy raz nie jestem w stanie odnaleźć jakiegokolwiek tropu na wykorzystanie w przeszłości danego produktu. Czyżby dynia stała się popularna dopiero od niedawna?
![](/img/containers/pliki/przepisy/budyn-jaglany-z-dynia/7d14a96e4c8871981965f9d613ee856a.jpg/f56a1c1d4cfe1ab40f8d3bfb0bc1808a.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/budyn-jaglany-z-dynia/0099d37dedb95fc75238fae6a46f6d3b.jpg/fbbaa78e7200856ca72408d94bc911ae.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/budyn-jaglany-z-dynia/82cec4b13c4450973770b56bff03fecf.jpg/a8ead9d8ece2945be8dd4b2a0fe3ff97.webp)
W końcu sięgnęłam po zbiór przepisów z 1926 roku. I tu proszę bardzo! Autorka księgi przepisów rozwiała moje wątpliwości wprowadzeniem: "Dynia jest wprawdzie bardzo pospolitą jarzyną, którą jada u nas przeważnie lud wiejski, lub nawet dają bydłu, jednak przyrządzona odpowiednio jest wcale smaczną i delikatną, a że jest bardzo lekko strawną, nadaje się przedewszystkiem dla osób ze słabym żołądkiem".
Aż 4 przepisy z wykorzystaniem dyni, w tym nawet przepis na budyń jaglany. Po prostu jakiś czas temu dynia nie była uważana za szczególnie interesujące warzywo. Lektura przepisów jest dla mnie zawsze bardzo inspirująca, a poniższy przepis jest wynikiem połączenia aż trzech receptur! Budyń jaglany z dynią jest idealną przekąską do zabrania ze sobą do pracy/szkoły. Wystarczy, że zapakujesz wszystko do wygodnego słoika. Dodatkowo, smak budyniu jaglanego możesz urozmaicić ulubionymi dodatkami i przyprawami. U mnie świetnie się sprawdziły podduszone w maśle cynamonowym śliwki z płatkami owsianymi, orzechy włoskie i laskowe oraz przyprawy takiej jak: cynamon, imbir, kardamon.
Składniki
Przygotowanie
Dynia jest wprawdzie bardzo pospolitą jarzyną, którą jada u nas przeważnie lud wiejski, lub nawet dają bydłu, jednak przyrządzona odpowiednio jest wcale smaczną i delikatną, a że jest bardzo lekko strawną, nadaje się przedewszystkiem dla osób ze słabym żołądkiem. Jest jeden szlachetny gatunek dyni zwanej szparagową o specjalnie przyjemnym smaku. Przekroiwszy dynię na pół, wygarnąć ze środka łyżką pestki i wodę, odkroić kawałek z wierzchniej grubej skóry, sparzyć wrzącą wodą i pokrojoną w kostkę przyrządzić jednym z podanych niżej sposobów.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.