Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przeszukując ponad 100-letnie książki z przepisami kulinarnymi nie trafiłam ani na jedną recepturę z wykorzystaniem dyni. Wydawało mi się to podejrzane, ponieważ oznaczałoby to, że pierwszy raz nie jestem w stanie odnaleźć jakiegokolwiek tropu na wykorzystanie w przeszłości danego produktu. Czyżby dynia stała się popularna dopiero od niedawna?
W końcu sięgnęłam po zbiór przepisów z 1926 roku. I tu proszę bardzo! Autorka księgi przepisów rozwiała moje wątpliwości wprowadzeniem: "Dynia jest wprawdzie bardzo pospolitą jarzyną, którą jada u nas przeważnie lud wiejski, lub nawet dają bydłu, jednak przyrządzona odpowiednio jest wcale smaczną i delikatną, a że jest bardzo lekko strawną, nadaje się przedewszystkiem dla osób ze słabym żołądkiem".
Aż 4 przepisy z wykorzystaniem dyni, w tym nawet przepis na budyń jaglany. Po prostu jakiś czas temu dynia nie była uważana za szczególnie interesujące warzywo. Lektura przepisów jest dla mnie zawsze bardzo inspirująca, a poniższy przepis jest wynikiem połączenia aż trzech receptur! Budyń jaglany z dynią jest idealną przekąską do zabrania ze sobą do pracy/szkoły. Wystarczy, że zapakujesz wszystko do wygodnego słoika. Dodatkowo, smak budyniu jaglanego możesz urozmaicić ulubionymi dodatkami i przyprawami. U mnie świetnie się sprawdziły podduszone w maśle cynamonowym śliwki z płatkami owsianymi, orzechy włoskie i laskowe oraz przyprawy takiej jak: cynamon, imbir, kardamon.
Składniki
Przygotowanie
Dynia jest wprawdzie bardzo pospolitą jarzyną, którą jada u nas przeważnie lud wiejski, lub nawet dają bydłu, jednak przyrządzona odpowiednio jest wcale smaczną i delikatną, a że jest bardzo lekko strawną, nadaje się przedewszystkiem dla osób ze słabym żołądkiem. Jest jeden szlachetny gatunek dyni zwanej szparagową o specjalnie przyjemnym smaku. Przekroiwszy dynię na pół, wygarnąć ze środka łyżką pestki i wodę, odkroić kawałek z wierzchniej grubej skóry, sparzyć wrzącą wodą i pokrojoną w kostkę przyrządzić jednym z podanych niżej sposobów.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.