Warkocz drożdżowy

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 80 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kolejna odsłona ciasta drożdżowego :-) Tym razem mięciutki i pulchny warkocz drożdżowy. Idealny na sobotnie śniadanie. Można się nim zajadać z masłem, z konfiturą albo tak po prostu... Smacznego!

Warkocz drożdżowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Dwie kwarty letniego mleka, trochę soli, 10 łutów drożdży rozbić z mąką i zostawić w cieple, aby się ciasto podniosło. Gdy z wierzchu ciasto popęka, wlać 20 żółtek ubitych do białości z 2 szklankami cukru, wybijać dobrze, wlać pianę z ubitych białek, dodać tyle mąki aby ciasto było gęste jak na bułki, w końcu wlać 3 szklanki topionego masła, trochę cytrynowej skórki, gorzkich migdalów i wybijać ciasto dopóki od rąk odchodzić nie będzie. Wtedy przykryć i zostawić w cieple żeby podrosło. Wtedy brać z ciasta po kawałku, wałkować na stolnicy wałeczki, grubsze na środku niż na końcach i splatać jak warkocz 3 wałeczki razem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
MR
Marzena Rytel
W przepisie nie ma słowa na temat tego, co zrobić z masłem. Tylo w filmiku jest ta informacja. Popraw to proszę, bo się ktoś natnie tak jak ja :)
Awatar
Lena Gryszko
Dzięki! ☺️
AT
Agnieszka Trepczyk
Czy w przepisie nie ma błędu z ilością mąki? Bo z 170g ciasto wychodzi strasznie rzadkie.
BB
Beata Burdek
W przepisie 2 jajka , a na filmiku 1 jajko 😕
MK
Monika Krawczyk
Mam to samo
JG
Joanna Grzeskowiak
jak nie pisze jak pisze
WM
Wiola Maj
Przepis beznadziejny,stracony czas i produkty. Ciasto jest tak rzadkie ze nie da się go wyrobić. Żeby uczyć innych trzeba najpierw samemu się nauczyć.
MK
Monika Krawczyk
Ja dodałam wiecej maki i jest ok
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.